Életmód

Egy szupermarket példaértékű kezdeményezése a magányosság ellen

Vlijmenben a helyi Jumbo szupermarket két nagyszerű kezdeményezést indított.

Az elöregedő társadalom egyik legnagyobb kihívása az, hogy egyre több idős él magányosan, sok esetben a családjától vagy a társadalomtól elszigetelten. Hollandiában éppúgy, mint sok más országban is a korosodó emberek körében igen gyakori a magány.  Kutatások szerint az 55 évesnél idősebb embereknél ez  kb. 50%. ( Magyarországon több mint 750 ezer idős ember él magányosan, elszigetelten.)

Ez inspirálta  Vlijmenben a helyi Jumbo szupermarketet, hogy két nagyszerű kezdeményezést indítson. Az egyik a  ” Kávézósarok”, a másik a “Csevegő pénztár”.

Kávézósarok a minőségi együttlétért

A múlt hónapban nyílt Kávézósarok olyan hely, ahol az idős emberek nem csupán találkozhatnak és cseveghetnek, hanem önkéntesek bevonásával segítséget kaphatnak kisebb otthoni teendőkkel, javításokkal kapcsolatban.  A cél egy találkozási pont létrehozása volt, ahol a szépkorúak minőségi időt tölthetnek találkozhatnak a helyiekkel és az Alles voor Mekaar Alapítvány segítő munkatársaival. Az alapítvány, amely helyi önkéntesekkel működik, nagy sikereket könyvelhetett már el az elmúlt egy évben. Kiemelt feladatuknak tekintik, hogy összehozzák az időseket  az önkéntesekkel, akik segítenek vásárlásban, hivatalos ügyintézésben, takarításban, kertészkedésben és egyéb ház körüli teendőkben.

Fotó: Vokor Mekaar

Csevegő pénztár a világon elsőként

Azok az emberek, akik szeretnének beszélgetni, azok igénybe vehetik a kimondottan erre a célra felállított speciális pénztárt, ahol a időt hagynak a vásárlóknak egy kis csevegésre. Miután a szupermarketek gazdaságpolitikájának része a költségek csökkentése, így egyre több helyen vezetik be az önkiszolgáló pénztárakat, melyeknél szinte alig vagy egyáltalán nincs emberi interakció. Az, amit most a Jumbo Supermarket megvalósított valójában egy példaértékű lehetőséget kínál a magány elleni küzdelemben. A “Ne rohanj, beszélgessünk kicsit” üzenete felkiáltójel lehet sok kereskedelmi láncnak.

Itthon is van már segítség

Az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) által működtetett Idősek Barátai Program keretében az önkéntesek intézményekben vagy saját otthonaikban elszigetelten élő idős embereket látogatnak heti rendszerességgel. Az önkéntesek többsége maga is nyugdíjas vagy ötven év feletti, akiket szakemberek készítenek fel az idősek látogatására, és munkájuk során rendszeresen kapnak szakmai támogatást.

Kiemelt fotó: jumbo.nl

Óvoda az idősek otthonában: jó szívvel felnőni és mosolyogva megöregedni
Az amerikai Seattle nemes ügy mellé állt. Reméljük, sokan lesznek követői a jövőben.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik