Életmód

Óvoda az idősek otthonában: jó szívvel felnőni és mosolyogva megöregedni

Az amerikai Seattle nemes ügy mellé állt. Reméljük, sokan lesznek követői a jövőben.

Az amerikai Seattleben egy fantasztikus kezdeményezés indult, még 2015-ben. Bölcsis-óvodát nyitottak az idősek otthonában. A programnak azóta is nagy sikere van.

Valójában nem az első ilyen ötlet, 1976-ban egy japán férfi, Shimada Masaharu kombinálta az óvodát és az idősek otthonát Tokióban. 1998-ra már 16 ilyen létesítmény létezett az országban és ebben az időben alakultak az első hasonló intézmények Észak-Amerikában. Ma már több Európai országban, így Norvégiában és Ausztriában is elindultak hasonló koncepcióban az úgynevezett kétgenerációs otthonok.

A seattle-i Providence Mount St.Vincent idősek otthonában 400 idős ember él, akiknek mindennapi életét gazdagítják a programban résztvevő gyerekek.

Fotó: youtube.com

Már 3 hónapos kortól fogadják a csemetéket, a felső korhatár 5 év

A gyerekek és a lakók hetente öt nap különböző tervezett tevékenységekben, például zenében, táncban, művészetben, közös ebédben, történetmesélésen vagy csak látogatáson vesznek részt. Ezek az együttlétek kölcsönösen előnyösek mindkét generáció számára, melyben nem csak az interakció lehetősége adott, hanem mentális fejlődés is.  Számos tanulmány igazolta a társas kapcsolatok előnyét fizikális szinten is ( pl. alacsonyabb vérnyomás).

A program célja az, hogy ellensúlyozza a magányt és a monotóniát, ami gyakran jellemzi az életet egy-egy  ilyen létesítményben. Charlene Boyd, a központ vezetője így nyilatkozott:

Élő, élénk közösséget szerettünk volna megvalósítani, ahol az emberek valóban élnek, nem csak vegetálnak.  A gyerekek bevonása természetes megoldásnak tűnt, és most már látszik, hogy eredményes is. Az itt élő idősek újra mosolyognak és energikusabbak lettek.

Fotó: youtube.com

Az elmúlt évek tapasztalatai igazolják, hogy a gyerekekre is jó hatással van a program.

A nemzedékek közötti interakciók növelik a gyermekek társadalmi és személyes fejlődését. Megtapasztalják a normális öregedési folyamatot és megtanulják elfogadni a másságot, türelmesebbek és segítőkészebbek lesznek.  Mindeközben a problémamegoldó légkör arra is ösztönzi  a gyermekeket, hogy gondolkodjanak és megoldásokat találjanak egy-egy szituációban. Mindebben pedagógusok segítik őket.

A generációk közötti együttélés évszázadokon keresztül jól működött, mára viszont valami “elromlott”. A mai társadalom a gyermek- és időgondozás felelősségét szükségszerűen kiszervezte, szakemberesítette, éppen ezért  szükség van olyan kreatív ötletekre, módszerekre és eszközökre, melyek visszaadják a lehetőségét ennek a két generációnak az újra egymásra találására.

Fotó: youtube.com

Az idősek otthonáról készült videófilm készítője, Evan Briggs maga is meglepődött, hogy  milyen nagy érdeklődéssel fogadták az emberek a témát. Akkoriban így nyilatkozott:

Sajnos, ki kell, hogy mondjuk, az időseknek nincs helye a mai, modern társadalomban. Bár az életminőség javul, de ezt leginkább a fiatalok élvezik. Ha öreg vagy, akkor nem számítasz.

Márpedig a témával foglalkozni kell, mert 2050-re a 80 év feletti felnőttek száma várhatóan megduplázódik, és majdnem a felét érinti majd a társadalmi elszigeteltség. Az idősek otthonában való elhelyezés csak részben oldja meg a problémát,  főként akkor, ha valakinek csak alkalmi, vagy éppen semmilyen kapcsolata nincs a családjával. Az ilyen emberek számára a gyermekek jelenléte nagy segítséget jelent.

Videó, amit érdemes megnézni

Az öregedés ma is az élet része, meg kell tapasztalnia a gyerekeknek is. A 85 éves testépítő vagy rocknagyi jelenthet kivételt, de ismertessük meg az igazi öregséget is, amiben nagyon sok valódi szépség, őszinteség és bölcsesség van.

Kiemelt fotó: youtube.com

Különös kisváros nyitja meg kapuit az idén, demens betegeknek segít
Hollandia után Amerikában és Ausztráliában is így próbálnak segíteni.
Olvasói sztorik