Kertünk-Portánk

Ezért sárgulnak be télen a szobanövények levelei

Pixabay
Pixabay
Gyakran előforduló probléma lehet, hogy a szobanövények levelei elkezdenek sárgulni a téli időszakban. Ennek többféle oka lehet: a megváltozott fényviszonyok, a tápanyaghiány, a hőmérsékletváltozás, illetve ezeknek a kombinációja – foglalta össze az Agrofórum.

Kevesebb napfény

Hiába töltik a szobanövények a teljes életüket bent, a napfény mennyiségének változását természetesen, ők is megérzik a téli időszakban, akkor is, ha a lehető legnaposabb helyen, az ablakban telelnek.

A napfény hiányára megnyúlhatnak és besárgulhatnak a növények. A pozsgásokat például, ilyenkor kevesebbet is kell öntözni, ez egyfajta pihenőidőszak számukra.

Tápanyaghiány

Sokszor a tápanyag tulajdonképpen rendelkezésre áll, de a növény a megváltozott körülmények miatt nem tudja felvenni azt. Befolyásolhatja a tápanyagfelvételt például a túl hideg vagy a túl meleg kaspó – a huzatosabb ablakban vagy a fűtőtest közelében. A levegő páratartalma is jelentősen módosulhat a fűtés miatt. A relatív tápanyaghiány miatt a levelek elszíneződhetnek, sárgulhatnak, barnulhatnak, fodrozódhatnak.

Hőmérsékletváltozás

Bár a szobát befűtjük, mégsem egyenletes a hőmérséklet. A falak és a növények zöldjei elkezdenek átmelegedni, azonban a cserepek aljai hidegek lehetnek az ablakpárkány felől érkező hűvös miatt, ami hősokkot okozhat. Ezt megakadályozhatjuk azzal, ha például hungarocell lapokat teszünk a kaspók alá, illetve az ablak elé is hőszigetelő elemeket rakunk – ez lehet akár egy téli, ünnepi dekoráció része is.

Kapcsolódó
Ezek a világ legnépszerűbb szobanövényei
Sok helyen a könnyező pálma a legkedveltebb.
Olvasói sztorik