Kertünk-Portánk

Ez a pozsgás virág a beton réseiben is megél

pixabay
pixabay
A kristályvirág sivatagi növény, a hideget is jól tűri.

Dél-Afrika hegyeiből és sivatagaiból származik a kristályvirág, ami elviseli a fagyokat, de a nyugalmi időszakban nem tűri a nedvességet, a gyökerei könnyen kirothadnak, írta a magyarmezogazdasag.hu.

Kapcsolódó
Porcsinrózsákkal díszítik a betonos udvart Nagyrédén
Olvasónk fotói is bizonyítják, hogy egy beton udvar is lehet szép!

A virág teljes napsütésben fejlődik a legszebben, évelőként viszont csak ott tartható, ahol a téli időjárás is kedvező a számára.

Laza, gyorsan kiszáradó homokos vagy köves talajba ültessük elsősorban.

Kötött talajú területeken sziklakertbe vagy a kövezett kerti utak, kiülők, teraszok réseibe ültethetünk egy-egy tövet, mert gyors növekedésre képes.

Még egyszerűbb edényes növényként tartani, akkor kellően laza talajkeveréket készíthetünk a számára, és télen száraz, hűvös, világos helyen teleltethetjük.

pixabay

Nyári melegben rendszeres öntözésre van szüksége, de néhány hetet kibír víz nélkül. Ajánlott kaviccsal fölszórni a környékét, ami segít, hogy gyorsabban fölszáradjon a növény töve, az elterülő szárak ne érintkezzenek a nedves talajjal.

Ősszel az öntözés fokozatos csökkentésével ajánlott felkészíteni a télre, mert az aktív, növekedésben lévő, húsos levelek és szárak áldozatul eshetnek az első fagynak. A téli hótakarótól óvni kell, a hideg hónapokra fátyolfóliával takarjuk le a töveket.

Alacsony termetű, szétterülő növekedésű pozsgás növény, virágai változatos színben pompáznak.

Kora nyártól őszig folyamatosan ontja virágait, magról és dugványozással is könnyen szaporítható.

pixabay

A fehérvárcsurgói Varga Ágota őstermelő a portálnak elmondta, kilenc éve gyűjti szenvedélyesen ezeket a növényeket és mára körülbelül 60 különféle változatban kínálja a növénybarátoknak.

Bár nagyon szárazságtűrő növények, a kis cserép, amiben megvásároltuk, nem elég nekik, hetente locsolni kell, de még jobb gyorsan nagyobb edénybe vagy a kertbe ültetni

– javasolja az őstermelő.

A Delosperma nemzetségbe közel 170 kristályvirág faj tartozik, legismertebb az elsőként termesztésbe vont bíborvörös kristályvirág.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik