Kertünk-Portánk

Ezek a világ legnépszerűbb szobanövényei

pixabay/Chandanmaharjan
pixabay/Chandanmaharjan
Egy átfogó kutatásban 147 ország eredményeit hasonlították össze, hogy kiderüljön, melyek a legkedveltebb szobanövények.

A szobanövények és a lakberendezés kéz a kézben járnak. Nemcsak a belsőépítészet elengedhetetlen elemei, hanem javítják a levegő minőségét és esztétikusabbá teszik otthonunkat.

Ha valami mást keresnénk, mint amit  barátaink és szomszédai ismernek, érdemes megnézni a világ 147 országában található  legnépszerűbb szobanövényeket.

A tanulmányt az otthonközpontú HouseFresh végezte. Az eredmények ismertetésekor elmondták, hogy a kutatásban az Instagrammon a világ 230 legtöbbet posztolt virágaiból merítettek.  Ezeket az információkat egyesítették az egyes országok  Google keresési eredményeivel.

A végeredményben legfigyelemreméltóbb talán az, hogy több átfedés is van az országok között.  Valójában még a „legnépszerűbb” növények is léteztek , amelyek több kontinens belső tájain osztoznak.

Könnyezőpálma

Az élen a Monstera deliciosa, vagyis a könnyezőpálma áll, amely Európa, Ázsia és Óceánia első számú, Észak-Amerikában pedig általános kedvenc. Európában 10 ország többet keresett rá az interneten, mint bármely más fajról. Olyan országokban került az első helyre, mint Costa Rica, Kanada és az Egyesült Államok. Ahogyan mondani szokták,  óriási levelei úgy néznek ki, mintha egy svájci sajtgyárban fejlesztették volna ki.

Ennek az egyedülálló levéljellemzőnek az elmélete az, hogy a lyukak lehetővé teszik, hogy a fény átszűrődjön a felső rétegeken, hogy az alatta lévő levelek is fényhez jussanak.

Pixabay/ Chandanmaharjan

Mimóza

A Mimosa pudica szintén nagyon népszerű  Észak-Amerikában. Nevét a félénkséggel, érzékenységgel asszociálják, hiszen a mimózát megérintve levelei összekunkorodnak. Ez az évelő  Jamaikában a legnépszerűbb szobanövény.

pixabay/nika-akin

Kék golgotavirág

A kék golgotavirág ( Kalanchoe daigremontiana) az első helyet foglalja el Dél-Amerikában, Argentína, Kolumbia és Venezuela kedvenc növényévé választották. Valóban csodás virág, Magyarországon is egyre többen vásárolják.  Lenyűgöző levelei, színes virágai és ehető virága van. Különös módon a kék golgotavirág  nemzet virága Paraguayban, de a tanulmány alapján nem tartozik a kedvencek közé.

pixabay/javierrendondo

Borostyán 

A már említett könnyező pálma után Európa második kedvenc szobanövénye a Hedera helix, legalábbis Boszniában, Hercegovinában, Macedóniában, Moldovában és Montenegróban. Csak remélni tudjuk, hogy bent nem olyan invazív, mint a domboldalon vagy a fák környékén.

pixabay/pitsch

Leander

A leander ( Nerium oleander)  a legnépszerűbb választás számos közel-keleti és ázsiai országban, beleértve Jordániát, Kuvaitot és Ománt. Érhető is, hiszen ezekben az országokban  ősidők óta termesztenek leandert. Valójában egy könnyen kezelhető cserje, de jó tudni, hogy rendkívül mérgező, ezért nem ajánlott olyan otthonokba,  ahol gyermek vagy állat van.

pixabay/ hans44

Panda növény

Japán az egyetlen ország a világon, amely a Kalanchoe tomentosa-t tartja az egyik legkedveltebb növénynek. Az évelő pozsgás növény szőröszöld leveleinek végén barna foltok találhatók, ami miatt  panda növénynek vagy csokoládé katonának is hívják. Könnyű nevelni, nehéz kipusztítani.

pixabay

Sétányrózsa

Tizenkét afrikai ország jelölte a sétányrózsát (Lantana camarát) a legtöbbet keresett növénynek. Itt egyértelműen nyerő, bár vannak területek, ahol a gyomnövények közé sorolják. A sétányrózsa vagy színváltóvirág a vasfűfélék családjába tartozó, Dél-Amerikában őshonos évelő dísznövény.

A tavasz végétől, egészen őszig ontja virágait, látványos virágzatával könnyedén hódította meg az európai kertészek szívét. Arra figyeljünk, hogy ha nem jól tervezzük a helyét, és túl  árnyékos helyre kerül, akkor egyáltalán nem virágzik.

Pixabay/ najibzmari

Kapcsolódó
Megvan, melyik lett az Év Vadvirága 2022-ben
A Közel-Keleten előszeretettel használják étkezési és terápiás célokra.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik