Kertünk-Portánk

Előzzük meg a leander megbetegedéseit, óvjuk a virágot a kártevőktől

Nem árt néhány dologra odafigyelni a csodás virágok gondozásánál.

Hazánk egyik legkedveltebb kerti dísze a fás szárú örökzöld cserje, a leander. A Dél-Európából elterjedt növény tetszetős formája, változatos színekben egész nyáron tartó virágzása nem véletlenül tette népszerűvé, aminek pompázásához 3 feltételnek kell teljesülni: rendszeres tápanyagellátás – például magas kálium tartalmú műtrágya, sok víz és rengeteg napfény.

Bánjunk óvatosan a mérgező anyagokat tartalmazó kerti gyönyörűségekkel
Nem is gondolnánk, hogy kertünk díszei között milyen veszélyes növények fordulhatnak elő.

A leander dús virágokat hoz, ha nem hanyagoljuk el a metszést, amivel nem csak a formát alakítjuk, de dúsabb hajtásra is ösztönözhetjük a növényt. Legjobb a nyár végén visszavágni, akkor a következő évben biztosan gyönyörködhetünk majd a virágokban.

A leander betegségei

Bár a babérrózsa a napfényt nagyon szereti, az erős napsütés megégetheti a leveleket, ilyenkor a levelek szélei barnulni és száradni kezdenek.

Hasonló tünettel jár az is, ha a növényt megfertőzte a Xylella fastidiosa nevű, rovarok által terjesztett kórokozó. A levélperzselődés nevű betegségnél is sárgulni és hervadni kezdenek a levelek, szélük sötétsárgára vagy barnára színeződik. A különbség, hogy a napégésnél a sárgulás és elhervadás az összes vesszőn egyszerre jelentkezik, míg a betegségnél fokozatosan terjed egyikről a másikra.

A túltrágyázás is okozhat hasonló tüneteket, ezt úgy orvosolhatjuk, hogy nagyobb mennyiségű meleg vízzel mossuk át a növény földjét.

Gyakori tünet az ágakon és leveleken szemölcs szerű daganatok felbukkanása. Ez a pseudomonászos rákosodás, amit a Pseudomonas savastanoi pv. nerii okoz. Ha megtámadja a növényt, akkor valamennyi zöld részen apró, pár milliméter nagyságú, feketés színű daganat jelenik meg, a levelek elkezdenek összetöpörödni és lehullanak. Rosszabb esetben a virág el is rothad.

Konkrét védekezés nincs, de csökkenthető a betegség esélye, ha a növényt megfelelő környezetbe ültetjük. Hasznos, ha vigyázunk, hogy egyszerre ne öntözzünk túlságosan, hogy a vízben ne telepedjenek meg a kórokozók. Metszés után nyirbáljuk ki a felesleges ágakat, mert ezek is növelik a fertőzés kockázatát, az ollót pedig fertőtlenítsük a munka megkezdése előtt.

A baktériumok terjedése lassú, 6-8 hónap alatt jut el a leander szöveteibe. A fertőzött növény élete végéig fertőzött marad. Nem megoldás, ha levágjuk a fertőzött részeket, ettől még a kórokozó a növény többi részében megmarad.

Vashiány is felléphet a leandernél, ilyenkor a levelek halványzölddé válnak, valamint teleltetés alatt a pangó víz is gondot okozhat, mivel könnyen gombásodás alakulhat ki a gyökérnél.

Fotó: Pixabay.com

A leander kártevői

A leander leggyakoribb kártevője a pajzstetű. Lemosással, esetleg permetezéssel lehet ellene küzdeni. A levéltetűvel is gyakran találkozni a leveleken, ezeket könnyedén le lehet mosni, nem szükséges a permetezés.

Másik jellemző kártevő a takácsatka, ami ellen jobb előre védekezni. Ha mégis megtelepedtek az atkák, repceolajból, szappanból és vízből készült keverékkel pusztíthatók el a problémás kártevők.

Kiemelt kép: Pixabay.com

10 növény, amely tűző napon is ontja a virágokat
Kimondottan melegkedvelőek és erős fényben tündökölnek igazán.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik