Kertünk-Portánk

Élénk levelű szobanövényeket szeretnél? Van néhány ötletünk!

pexels.com
pexels.com
Könnyebb, mint gondolnánk.

Mindannyian szeretnénk, ha harsogó, élénk levelű, egészséges növények vegyenek körül minket az otthonunkban, ám ez a vágyunk nem mindig teljesül. Előfordul ugyanis, hogy a növények levele lóg, tompa színű vagy esetleg be is sárgul.

Mit tehetünk az élénk levelekért? A balconygardenweb.com segítségével hoztunk néhány tippet:

pexels.com

Legyen fény – se túl sok, se túl kevés

Az élénkség egyik legfontosabb tényezője a fény. Elősegíti a jó növekedést, és mély árnyalatokat ad a leveleknek. A legjobb, ha megtaláljuk a fény és az árnyék megfelelő egyensúlyát. A túl sok és túl erős fény ugyanis megégetheti a leveleket, de a túl kevés fény sem tesz jót. Érdemes tehát arról gondoskodni, hogy a növény a nap nagy részében erős és közvetett fényt kapjon. Keressük meg a lakás legnaposabb ablakát, és tartsuk a növényt 3-4 méterre tőle. Ez segít neki sütkérezni a fényben, de nem kell attól tartani, hogy a lombozat megsérül.

Használjunk alacsony nitrogéntartalmú műtrágyát

A növényeknek nitrogénre van szükségük, de a túl sok nem jó. A legjobb megoldás, ha 4-6 hetente egyszer tápoldatozunk, a tápoldatot az erősségének felére higítva.

pexels.com

Legyen egyenletes a hőmérséklet

A gyors hőmérsékletváltozások sokkolhatja a növényeket, ami szín- és fényvesztést eredményezhet.

Az állandó hőmérséklet elengedhetetlen a szép növényekhez, és tulajdonképpen nem is túl bonyolult jó feltételeket teremteni. Tartsuk távol a növényeket a légkondicionálótól vagy a fűtéstől, és ügyeljünk arra is, hogy ne legyenek kitéve olyan helyre, ahol hirtelen hőmérséklet-emelkedéssel vagy -csökkenéssel találkozhatnak.

Tartsuk tisztán a lombozatot

Az egyik legfontosabb tényező, amely meghatározza a levelek  színét, a fényelnyelő képesség. A tarka növények fényes lombozatúak, s ezek vonzzák a szennyeződést és port.

Idővel a leveleken vékony porréteg ül, ami nagymértékben befolyásolja a napfény elnyelő képességüket, így a növények növekedését is, és tompává teszi a színeiket. Érdemes 7-8 naponként egyszer áttörölni a leveleket nedves és puha pamutkendővel. Ez tisztán tartja a felületüket, segíti őket a megfelelő mennyiségű napfény elnyelésében, ami végső soron a legjobb színeket adja.

pixabay.com

Óvatosan öntözzünk

A növényeknek elegendő vízre van szükségük ahhoz, hogy egészségesek maradjanak és klorofilt képezzenek. A túl sok víz arra ösztönzi a növényt, hogy több klorofillt termeljen, ami elhalványítja a színét. Hasonlóképpen a túl kevés víz a lombozatot ropogóssá teszi, amitől elveszíti színét és gyengül.

A legjobb az öntözést a növény fajtájához igazítani. A legjobb módszer az, ha szemmel tartjuk a felső talajréteget – amikor érintésre száraz, akkor öntözzünk.

Kapcsolódó
Házi csodaszer, amitől kivirulnak a növényeink
A banánhéj-víz felgyorsíthatja a növények növekedését.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik