Kertünk-Portánk

Háztartási praktikák szobanövények ápolására

Unsplash.com
Unsplash.com
Ha egy kis segítség kell cserepeseinknek, nem kell rögtön a boltba rohannunk - otthon is számtalan olyan háztartásban használt dolog van, amit bevethetünk a növényeink védelme érdekében.

Lakásunk díszei a cserepes növények, melyek ugyanúgy odafigyelést, gondoskodást igényelnek, mint a kertben lévő növények. Ha látjuk, hogy kókadnak, hervadnak, érdemes jobban odafigyelnünk. Elég vizet, tápoldatot kapnak? Ha egy kis segítség kell cserepeseinknek, nem kell rögtön a boltba rohannunk – otthon is számtalan olyan háztartásban használt dolog van, amit bevethetünk a növényeink védelme érdekében.

A hobbikert.hu oldal szerint ezeknek a házi szereknek növényeink különösen örülni fognak:

Kapcsolódó
Kertészkedéssel tanítják a nagybetűs életre a kisiskolásokat
Ezúttal két megyéből várják a jelentkezőket.

Kávézacc

Azt, hogy a kávézacc hasznos a növényeinknek, sokan tudjuk. A kávé sok nitrogént, káliumot és foszfort tartalmaz, ami jól használható trágyaként. Szárítsuk meg a kávézaccot és 14 naponta egy evőkanállal dolgozzuk be a szobanövény földjének felső rétegébe. Időről időre szedjünk le a közegből, hogy legyen elegendő hely az új adagnak. Megoldás lehet az is, ha a zaccot egy kis vízben áztatjuk, majd néhány nap múlva leszűrjük és vízzel 1:1 arányban hígítva locsoláshoz használjuk.

Zöldségek főzővize

Miután megfőztük a burgonyát vagy más zöldségeket, hűtsük le, majd bátran locsoljuk meg vele a növényeket. A víz káliumban, vasban, foszforban gazdag, szeretni fogják a cserepesek. Arra ügyeljünk, hogy a víz ne legyen sózott.

Banánhéj

A rózsáknál sokan használják, de a szobanövényeknél is bevethető a banánhéj. Csak azoknál a növényeknél, amik nagy cserépben vannak, sok földdel. A biobanán kezeletlen héját vágjuk kis darabokra és úgy dolgozzuk be, hogy ne lógjanak ki a darabkák. Megoldás az is, ha forrásban lévő vízzel leöntjük és 12 órán át állni hagyjuk a héjat. Káliumtartalmú trágyaként higítatlanul virágos növényeknek adható.

Unsplash.com

Hamu

Akiknek van, a hamut is használhatják a növények körül, hiszen meglehetősen intenzív trágya, káliumot, meszet és foszfátot tartalmaz. Csupán kevés hamu szükséges (és csak kezeletlen fából). A talaj felső rétegébe dolgozzunk be belőle. Nagyon hatékony a virágos növényeknél is, kivéve a mészkerülő azáleánál és a kaméliánál.

Tojáshéj

Törjük össze a tojáshéjat, majd egy régi kávédarálóval őröljük finomra. Ezt követően dolgozzuk be a növény földjébe. A tojáshéj sok káliumot tartalmaz, de mindenekelőtt természetes kalciumot. A mészre érzékeny növényeknek (azálea, kamélia) ne adjuk!

Komposzttea

Ha készítünk otthon komposztot, komposztteát is készíthetünk, nem tart sokáig. Töltsük a komposztot egy szövetzsákba, majd egy éjszakára egy öntözőkannába lógassuk bele a zsákot. Az így kapott, ásványi anyagban gazdag vízzel locsoljunk.

Unsplash.com

Oregánó a kártevők ellen

Tegyünk 10 gramm oregánót egy csészébe, majd öntsük le forrásban lévő vízzel. Hagyjuk egy negyed órát állni és kihűlés után 3 rész vízzel hígítsuk. Permetezzük meg vele a növényeket, amiken kártevők rejtőzhetnek. Ismételjük rendszeresen a kezelést.

Kamillatea a gombás megbetegedések ellen

Filteres tea vagy saját gyűjtésű virágzat is alkalmazható a célra. Körülbelül egy evőkanálnyi virágot ¼ liter vízzel öntsünk le, majd hagyjuk, hogy kihűljön a forrázat. Higítatlanul öntözzünk vele. Főként a fiatal és az átültetett növényeknél alkalmazzuk.

Feketetea, ha tetveket észlelünk

A frissen főtt fekete teát hagyjuk kihűlni, majd permetezzük közvetlenül a levéltetvek telepére vagy öntözzünk ezzel. A kezelést ismételnünk kell a jobb hatás érdekében. Vigyázat, a tea nyomot hagyhat a bútorokon!

Alkohol – szintén a tetvek ellen

A pajzstetvek és a gyapjas tetvek a legbosszantóbb kártevők közé tartoznak. Keverjünk össze egy evőkanál lágy szappant 30 gramm spiritusszal vagy pálinkával. Dörzsöljük egy vattacsomó segítségével közvetlenül az állatokra.

Kapcsolódó
Palántanevelés: kreatív tippek az otthoni magvetéshez
A palántázás folyamata igazán egyszerű, teljesen kezdő veteményezők is bátran belevághatnak.
Olvasói sztorik