Otthon készült

15 egyszerű praktika a kávézacc hasznosításásra

Unsplash
Unsplash
Mivel sokan, sok kávét fogyasztunk, így zacc is akad a háztartásokban bőven. Mostantól nem kell automatikusan kidobni!

Egyre többen törekszünk arra, hogy amit lehet, újrahasznosítsunk. Felújítjuk a bútorokat, átalakítjuk a kihízott, kinőtt ruhákat, felhasználjuk a háztartásban felhalmozódó feleslegeket vagy éppen a hulladékokat. Így teszünk a tojáshéjjal, a teafilterrel, és rengeteg dologra hasznosíthatjuk a kávézaccot is.

Mivel sokan, sok kávét fogyasztanak – napi átlag két csészével – így zacc is akad a háztartásokban bőven. Mostantól nem kell automatikusan kidobni! 15 remek felhasználási módot is hoztunk, melyek közül lehet választani.

Kerti felhasználás

1: A kávézaccot imádni fogják a virágok!

A zacc rengeteg növényi tápanyagot tartalmaz, amivel fel tudjuk frissíteni a földet. Trágyaként alkalmazható kertben és szobanövényeknél is. A szobanövényeknél szét kell zeríteni a földön, a kertben pedig használható táptalajnak.

Szereti a répa, rózsák, muskátlik, hangák, rododendronok, százszorszép, büdöske és minden, ami a savanyú talajt kedveli.

Érdekesség, hogy a hortenzia színét kékre változtatja a zacc, mert savanyú talajon kék lesz a virág.

Pexels.com

2: A zacc véd a kártevőktől

A csigák és a hangyák messziről elkerülik a kertedet, ha zaccot használunk. A növények köré kell szórni.

A giliszták viszont szeretik, így a talaj lazításában is segít.

3: A macskákat is távol tartja

Keverjük össze a használt kávézaccot apróra vágott narancshéjjal, és bőven szórjuk meg a földet a keverékkel a virágágyások körül. A kávézacc és a citrusfélék illata elriasztja macskákat, így azok nem tiporják le a virágokat.

4: Használhatjuk jég ellen

Ha a téli időjárás felkészületlenül ér, és lefagy a járda, bevethetjük az összegyűjtött zaccot. A szemcsés textúra tapadást eredményez és csökkenti a csúszást, míg a sötét szín vonzza a hőt, ami felgyorsítja az olvadási folyamatot.

Felhasználása a háztartásban

5: Csodaszer a konyhában

Savassága miatt kiváló súrolószer a zacc. Zsíros, rozsdás felületek reszkessetek! A nagyon zsíros felületeken a száraz zaccot hagyjuk rajta egy kicsit, hadd szívja be a zsírt, aztán dörgöljünk. Gáztűzhelyek felületén is használható.

Zsíroldó hatásának köszönhetően a lefolyót is tisztítja, ha a lerakódás nem túl régi, s közben szagtalanít is.

6: Kiváló szagtalanító

Büdös az edény? Zaccot a vízbe, és hagy ázzon! A hűtő illata sem tetszik? Egy kis tálkában zacc, és a szagnak vége.

Zaccal szagtalaníthatjuk a kezünket is, ha cigit, fokhagymát, halat fogtunk, és zavar az illatuk. A “megizzadt cipőbe” is tehetsz egy kis tarisznya zaccot, ott is csodát tesz.

Unsplash

7: Adjunk a papírnak antik megjelenést

Mártsuk bele a papírt vagy az írólapokat zacc és víz keverékébe; hagyjuk benne egy-két percig, majd hagyjuk megszáradni és ecsettel – ha szükséges – távolítsuk el a zaccot.

8: A zacc feléleszteni a kifakult sötét ruházat színét

A sötétebb ruha kissé kifakultnak tűnik? Áztassunk forró vízbe zaccot, majd szűrjük le és tegyük bele a barna vagy fekete ruhát. A kávé enyhén elszínezi az anyagot, hogy megújítsa és újraélessze a sötét színeket.

9: Faápolónak is remek

Karcos a bútorunk? A sötét fán világít a fehér sérülés? Fogjunk egy kis nedves kávézaccot és egy fültisztító pálcikát, majd dörzsöljük bele a zaccot a felületbe.

10: Csótányok csapdája

Töltsünk egy dobozba vagy egy üvegbe egy-két ujjnyi nedvesített kávézaccot, majd béleljük ki az edény nyakát extra ragadós kétoldalas szalaggal. Az illat a csótányokat bevonzza, a szalag pedig csapdába ejti őket.

11: Bolhairtásra is szuper

Nem csak a csótányok, a bolhák ellen is bevethető a zacc. Rakjunk kutyasamponba egy teáskanálnyit, és az élősködők elmenekülnek. Miután besamponoztuk kedvencünket, dörzsöljük a kávézaccot a szőrzetébe, majd öblítsük le. Ügyeljünk arra, hogy kedvencünk ne egye meg a zaccot.

Youtube

Zacc a szépségért!

12: Szépségápolás

Adjunk a samponhoz vagy a balzsamhoz zaccot, és masszírozzuk át a fejbőrt. A zaccban lévő ásványi anyagoktól szép fényes lesz a haj, de vigyázat: a világos hajat sötétíti.

Narancsbőr ellen is használható, és bőrradírozásra is alkalmas. Keverjünk össze zaccot és olívaolajat,  és mehet a dörzsölés.

Karikás a szemünk, mert nem aludttunk eleget? Kenjünk egy kis zaccot alá, a koffeintől felébred és megfiatalodik a bőr.

13: Készíts pattanás elleni maszkot

A kávé természetes összehúzó és antioxidáns tulajdonságai miatt nagyszerű maszk készíthető a kávézaccból a pattanások ellen. Keverjük össze a kávézaccot annyi tejjel, hogy pasztát tudjunk készíteni, majd kenjük be a bőrt és hagyjuk rajta körülbelül 20 percig.

Lemosás előtt masszírozzuk bele a masszát 1 percig a bőrbe.

Készítsünk gyertyát, illatosítót

14: Illatosító tasakba kiváló

Ha mindezek után még mindig maradt egy kis kávézacc otthon, és kreatívak vagyunk, készíthetünk illatosító tasakot a szekrénybe. Ehhez egy kis tasak kell, esetleg zokni vagy harisnya. A száraz zacc mellé rakhatunk még vaníliát, levendulát, narancshéjat, fahéjat is a tasakba.

15: Gyertya kávéból házilag

Az igazán ügyesek, és azok, akik élvezik a gyertyakészítést, imádni fogják a kávézaccot összetevőként használni. Az aromáknál a valódi, használt kávézacc sokkal hitelesebb illatot ad, és gyertyákba rakva remekül is mutat. Az igazán ügyesek szappant is készíthetnek a zacc felhasználásával.

Youtube

Számtalan remek mód az újrahasznosításra, nem igaz? Tehát mielőtt eldobnánk a használt kávézaccot, gondoljuk át, mire tudjuk használni.

Kapcsolódó
Elindult hódító útjára a kávézaccból és PET-palackból készült cipő
A feltalálók ily módon is szeretnék csökkenteni a világon felhalmozódott szemét mennyiségét.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik