Kertünk-Portánk

Házi csodaszer, amitől kivirulnak a növényeink

freepik.com
freepik.com
A banánhéj-víz felgyorsíthatja a növények növekedését.

A cserepes növények élénkítik, barátságosabbá teszik otthonunkat, és még a levegő minőségét is javítják. Akkor jó, ha dúsak, zöldek, egészségesek, ezért mindent el is követünk, hogy megfelelő fényt, vizet, tápanyagot biztosítsunk növekedésükhöz.

Ezt el lehet érni boltban vásárolható tápoldatokkal, de létezik egy házilag készíthető csodaszer is, ami nagyon jót tesz a növényeinknek, írja a balconygardenweb.com.

Ez a csodaszer a banánhéjvíz.

A banánhéj-víz tápanyagokban gazdag folyadék. Kiváló szerves tápanyagforrás, ami serkenti a növények növekedését, és megakadályozza az alacsony káliumszinttel együtt járó jelenségeket, mint a levélvégek felkunkorodása és a barnulás.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Rachel Brewer (@rachel.e.brewer) által megosztott bejegyzés

Hogyan készítsünk banánhéjvizet?

Ehhez a folyamathoz a héjat néhány napig vízben kell hagyni, hogy a belőle származó ásványi anyagok a vízben kimosódjanak.

  • Tegyünk körülbelül 4-5 banánhéjat egy turmixgépbe, és adjunk hozzá 2-3 csésze vizet.
  • Dolgozzuk össze és hagyjuk állni 1-2 napig.
  • Szűrjük le. A banánhéj-víz kész!

Hogyan használjuk a banánhéj-vizet?

10-14 naponta egyszer használható levélpermetként szobanövényeken – használat előtt hígítsuk fel vízzel 1:2 arányban. 3-5 hetente egyszer öntözhetünk is vele.

A banánhéj tápanyagban gazdag. Tartalmaz káliumot, magnéziumot, foszfort és kalciumot – ezek mind szükségesek a növények gyors növekedéséhez.

Mely növényeknek előnyös a banánhéj-víz?

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Indoor Plants Sri Lanka (@indoorplants.lk) által megosztott bejegyzés

Használhatjuk paprikára, paradicsomra, de akár a kukoricánál is. Szobanövények közül a szobai futóka, a filodendron, a könnyezőpálma, az anyósnyelv lesz kimondottan hálás az aranyszínű folyadékért, ami színesebbé és dúsabbá teszi a leveleket.

Sok virágnak is előnyös a használata, ide tartozik a rózsa, a muskátli, a begónia, az azálea, a korallvirág és a nebáncsvirág is.

Kapcsolódó
Háztartási praktikák szobanövények ápolására
Ha egy kis segítség kell cserepeseinknek, nem kell rögtön a boltba rohannunk - otthon is számtalan olyan háztartásban használt dolog van, amit bevethetünk a növényeink védelme érdekében.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik