Otthon készült

A madarak kedvenc elesége: madárkalács készítése lépésről lépésre

Miskolcz Tímea Panny
Miskolcz Tímea Panny
A madárkalács nagyon kelendő csemege, amit nagyon sok madárvendégem fogyaszt.

A madarak etetése, mely a legfontosabb madárvédelmi tevékenység nagyon nagy odafigyelést, elhivatottságot és rendszerességet követel. Ezért nagyon fontos, hogy csak akkor kezdjen bele bárki is, ha a madarak élelemmel való ellátását kellően odafigyelve, napi rendszerességgel tudja biztosítani, hosszú hónapokon keresztül!

Az én madárbarát kertemet látogató tollas kis vendégeimnek próbálok minél többféle eleséget felkínálni, hiszen így mindenki a kedve szerint tud válogatni. A felkínált eleséget pedig igyekszem természetes módon kihelyezni, odafigyelve rá, hogy melyik madárfaj hol szeret, vagy tud táplálkozni. Hiszen ahány madár, annyi szokás.

Miskolczi Tímea Panny

Épp ezért alakítottam ki az ökörszem kastélyt, a harkálykertet, az ő kedvükre téve gazdagította kertem olyan korhadó fákkal, olyan kesze-kusza gyökerekkel, amik az ő hasznunkra van, mert vannak fajok, akik igenis ragaszkodnak a természetes élőhelyükhöz. Ha pedig a termesztés élőhelyüket kialakítom a számukra, és abba kínálom fel nekik a finom falatokat, akkor ott egészen biztosan kedvükre való lesz a csemegézés. Oda újra és újra visszajárnak, és szívesen csipegetik az ott lapuló betevőket. Az én meglátásom szerint így lehet a kis tollasokat igazán odafigyelve, az ő igényeiket szem előtt tartva segíteni.

Miskolcz Tímea Panny

A madárkalácsot is épp emiatt készítettem el. Először csak próba falatokat helyeztem ki. Figyeltem a kis vendégeimnek. Tetszik-e nekik, szívesen fogyasztják-e, milyen fajok kedvelik? A kalácsnak pedig nagyon kelendő lett, amit szinte majd minden vendégem szívesen fogyaszt.

Mindig hat darabot készítünk el, ez általában két-három napra elegendő kis barátainknak. De, ha nagyon nagy a forgalom, akkor előbb is elfogy a finom betevő. Mindig frissen készítjük, és egy napot állni hagyjuk a hűtőben. Legnagyobb segítségem a kalács készítésénél a kisfiam, aki nélkül egészen biztos nem tudnám, ilyen finomra készíteni a madarak kedvenc csemegéjét. Együtt is tesszük ki nekik és együtt is készítsük. Kiváló foglalkozás, remek időtöltés, ami alatt ismerkedünk tollas kis barátainkkal.

Miskolcz Tímea Panny

A madárkalács elkészítése lépésről-lépésre

  • A forma bármilyen lehet. Mi erre a célra szánt, szép színes muffin formákban készítjük, eme finom csemegét.
  • Az első lépés, hogy a magokat, külön-külön műanyag kis poharakba kiszedjük.
  • A  következő magokból áll általában a mi kalácsunk. Zabpehely, vörös köles, napraforgómag. Valamint dió, mogyoró apró darabokra törve.
  • Legyenek benne kisebb és nagyobb darabok is, hiszen a piciny csőrű őszapók például a kicsi darabokat fogják kedvelni. De bármilyen összetételű kalácsot lehet készíteni. Bárhogy lehet variálni.
  • Az elmúlt hetekben ezeket a hozzávalókat új kedvencükkel az apró zabpehellyel is kiegészítettük. Az egészen kicsi darabkák kellemesen felpuhulnak a zsiradékban.
  • Ezt a számukra is felkínálható eleséget rendszeresen helyezem ki a madárkalácsba rejtve, vagy csak önmagába, de ilyenkor pici olajjal elkeverem, hogy a darabkák megpuhuljanak.
  • Miután minden hozzávaló a kis pohárkákba lapul, felolvasszuk a zsiradékot.
  • Mi kókuszzsírt használunk. Ennek oka, hogy a kókuszzsír nem olyan olvadékony. A formát kiválóan megtartja, valamint a benne lapuló magok is stabilan benne maradnak, ahogy a zsír körbe öleli őket. Valamint a madarak nagyon kedvelik.
  • Amíg a zsiradék olvad, tisztes távolban a kisfiamtól. Erre nagyon kell vigyázni, ha kisgyerekkel készítsük, hiszen a zsír meleg lesz olvadás után.
  • Tehát, amíg a zsír olvad, egy nagyobb műanyag tálkába beleöntjük a hozzávalókat. Alaposan összekeverjük, hogy mindenhova jusson mindenféle mag.
  • Ezután szépen megtöltögetjük a formákat. Mi jó háromnegyed töltjük. Ezen idő alatt a zsír tökéletesen felolvad.
  • A következő lépéseket csak én csinálom, hiszen itt már a meleg zsírral kell dolgozni. A formákat tele öntöm a felolvasztott zsiradékkal.
  • Amikor mind a hat készen van, szívószálat szúrok a közepükbe. Körülbelül három-négy centi hosszú darabokra vágom a szívószálakat. Ennek az a célja, hogy amikor a zsiradék vissza dermed, könnyedén át tudjam fűzni rajta a madzagot, amivel fel lesz kötve a kalács.
  • Miután készen vannak a kalácsok hagyom szobahőmérsékleten vissza hűlni, ezután pedig hűtőben tárolom.
  • Az összetétel, hogy a kalács milyen magvakból álljon szabadon választható. Én is variáltam már többféleképpen. Gyakran készítek olyat is, amiben csak zabpehely van. Ez a fajta is nagy kedvenc.

Az alábbi galériában az elkészítés folyamatát lehet megtekinteni.

Galéria
Miskolczi Tímea Panny
Őszapó

Hova helyezzük ki?

Azt hogy hova helyezzük ki, szintén szabadon választható. Én van amelyiket madzagra fűzve faágra akasztom. A függő kalácsot a cinegék, az őszapók fogyasztják. Ezenkívül a harkálykert korhadó fáinak a réseibe is helyezek belőle. Itt sokkal több faj csipegeti, többek között a fakuszok, a fekete rigók, a szén és kék cinegék, a nagy és a közép fakopáncsok, a csuszkák, a szajkók, a lepergett morzsalékokat pedig a gyengébb csőrű vörösbegyek és az ökörszemek is örömmel fogyasztják.

Ha kedvet kaptatok az elkészítéséhez kellemes időtöltést kívánok hozzá.

Az alábbi galériában azokat a madárvendégeket tudjátok megtekinteni, akik szívesen fogyasztják a madárkalácsot.

Galéria
Miskolczi Tímea Panny
Vörösbegy

Akinek madárbarát kertje van az napról-napra gyönyörködni tud tollas kis barátainak a szépségében. Vegyük együtt szárnyaink alá tollas vendégeinket. Ismerjük meg őket és segítsük életüket! 

Kapcsolódó
Ismerjük meg a madáretetés legfontosabb szabályait
Tollas barátaink etetése, mely a legfontosabb madárvédelmi tevékenység, nagyon nagy odafigyelést, elhivatottságot és rendszerességet követel.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik