Kertünk-Portánk

Ismerjük meg a madáretetés legfontosabb szabályait

Miskolczi Tímea Panny
Miskolczi Tímea Panny
Tollas barátaink etetése, mely a legfontosabb madárvédelmi tevékenység, nagyon nagy odafigyelést, elhivatottságot és rendszerességet követel.

Évről-évre milliónyi madárral kevesebb szeli az égboltot. Egyre kevesebb madár csőre tud tavasszal dalra nyílni, segítsük őket, hogy legyen még nagyon sokáig madárdalos kikelet, ez pedig a mi figyelmességünkön és segítségnyújtásunkon is múlik. Azonban ahhoz, hogy valóban segítsünk és ne okozzunk bajt, néhány egyszerű szabályt be kell tartanunk.

Lassan búcsút vesz a november az ősz utolsó hónapja, helyét pedig a tél veszi át. A természet ösvényein a frissen hullott avar, az egyre kevesebb betevőt dédelgető bokrok, a puha köd paplanba burkolózott erdei csapások, a hűvös levegő és az egyre rövidebbre szabott nappalok jelzik a tél közeledtét.

Miskolczi Tímea Panny

Az erdők rengetege, a mezők sápadó fűszálai jelenleg még kínálnak táplálékot tollas kis barátaink számára, de az egyre zordabbra forduló idő, a rovarok legtöbbjét már elkezdte búvóhelyére terelni. Lassan, de biztosan fogynak a betevők a természet asztaláról.

Az idei etetési szezon lassan elkezdődik, de előtte tekintsük át a madáretetés legfontosabb szabályit.

Az első fontos szabály, az etetés elkezdésének időpontja

  • A madarak etetését az első őszi fagyok beköszöntekkor kell megkezdeni, és azok folyamatos megszűnéséig kell folytatnunk.
  • Ez az időjárástól függően körülbelül november végétől egészen április elejéig is eltarthat. Természetesen a hosszú évek alatt előfordult, hogy a fagyos hideg idő előbb beköszöntött, vagy tovább tartott.
  • Mindig az időjárás alakulása az, ami eldönti, meghatározza, hogy mettől meddig van szüksége a madaraknak a segítségünkre.
  • Azonban, ha új helyen, új etetőket szeretnénk bevezetni, azt akár már október vége felé megkezdhetjük, hogy, mire az időjárás zordra fordul, addigra a madarak a kihelyezett etetőket megszokják, megismerjék, valamint az eltelt idő alatt fel tudják deríteni a rájuk gondoló, őket segítő madárbarátok kertjeit.

Miskolczi Tímea Panny

A második nagyon fontos szabály a folyamatosság

  • Ha elkezdtük a legfontosabb és leghosszabb ideig tartó madárvédelmi tevékenységet, akkor azt az etetési időszak minden áldott napján folyamatosan, és odafigyelve kell tennünk.
  • A kis tollasok hamar megszokják, hogy etetőinkben hozzá tudnak jutni a számukra szükséges elemózsiához, melyre számítanak is. A környékről vagy akár messzebbről is vonzza a madarakat a biztos élelemforrás, és, ha ez bármilyen oknál fogva megszűnne, pláne a kemény fagyokkal tarkított téli napok alatt, akkor nagy bajba kerülnének.
  • Kertünk vendégeinek nagy része csupán pár grammos kis apróság, akinek a téli időszak napjainak nagy része arról szól, hogy a szervezetük megfelelő működéséhez, és éltben maradásukhoz szükséges táplálékhoz hozzá tudjanak jutni.
  • A rövid nappali időszakot, a kemény fagyok, és a hótakaró csak tovább nehezítik a helyzetüket. Reggeltől estig mindössze 5-6 órájuk van arra, hogy a betevőjüket meg tudják keresni, és el tudják fogyasztani.
  • A kistestű madarak teste csupán egy-két napra elegendő zsírtartalékot képes felhalmozni. Ha bármilyen okból kifolyólag, nem sikerül nekik a megfelelő mennyiségű táplálékhoz hozzájutni, akkor az előttük álló, fagyos éjszaka akár végzetes is lehet a számukra.

Miskolczi Tímea Panny

A kertünket látogató tollas vendégek megszokják, és számítanak a feltöltött etetők kínálatára, hogy minden nap hozzá tudnak jutni a szükséges betevőjükhöz, éppen ezért olyan fontos az etetés folyamatossága.

Ha lehetőségünk van rá, alkalmazzunk többféle etetőtípust

  • A kertünket látogató madarak eltérő módon táplálkoznak, egyes fajok inkább a földön keresgélnek, míg mások az etetőn csipegetnek.
  • Többféle etetőtípus létezik, ezek közül a legegyszerűbb a talajetető, mely többnyire a kertnek egy levelektől megtisztított része, ahol a földre szórjuk a madáreleséget. A talajetető fölé, csapadékos időjárás esetén érdemes tetőt készíteni, hogy a földre szórt eleség ne ázzon el.
  • Ha a tálcás etető kihelyezése mellett döntünk, akkor sem kell jelentős költségekkel számolnunk, kiválóan megfelel erre a célra műanyag virágalátét is. Azonban fontos, hogy gondoskodjunk a vízelvezetésről oly módon, hogy egy néhány milliméteres átmérőjű lyukat fúrunk az etető aljára.
  • Népszerű etetőtípus a függőetető, melyből rengeteg változat kapható az üzletekben, de akár saját magunk is elkészíthetjük. Számos kreatív megoldást alkalmazhatunk erre a célra, a legegyszerűbb etetőkhöz elég egy PET palack is.

Miskolczi Tímea Panny

A harmadik legfontosabb szabály a megfelelő táplálék

  • Nagyon fontos, hogy az etetőkbe kihelyezett élelem mindig natúr legyen. Soha ne töltsük meg az etetőket sós, fűszeres vagy füstölt eleségekkel.
  • Valamint fontos szabály, hogy tilos a madaraknak kenyeret, kiflit valamint egyéb péksüteményt vagy azok morzsáját kihelyezni. Hiszen a nyirkos időben gyorsan erjedésnek induló élelmiszerek súlyos bél és gyomorgyulladást okozhatnak, melyek esetenként a kis tollasok halálához is vezethetnek.

Miskolczi Tímea Panny

Az ideális táplálék a madarak számára

  • A legfontosabb táplálék a számukra a fekete napraforgómag, a cinkegolyó, az alma. De ezeken kívül még több olyan eleség is van, amit biztonsággal alkalmazhatunk.
  • Vásárolhatunk kész magkeverékeket is, ezek többnyire napraforgó, búza, köles és kukorica keverékéből állnak, de akaár mi magunk is össze keverhetjük ezeket az eleségeket.

Miskolczi Tímea Panny

A friss víz fontossága

  • A madarak friss vízzel való ellátása alap madárvédelmi tevékenység, melyet az év minden egyes napján célszerű alkalmazni.
  • Gondoljunk csak bele, a mi szervezetünk egészséges működéséhez milyen fontos a víz, hogy minden nap, többször is hozzájussunk, és többek között szomjunkat tudjuk oltani vele. Nos, a madarak ugyan így vannak ezzel.
  • A friss víz számukra is elengedhetetlen fontosságú, hiszen fontos a szervezetük működéséhez, szomjuk oltásához, és egészséges tollazatuk megóvásához.
  • A madarak napjában többször is kis mennyiségű, általában csak pár korty vizet fogyasztanak, valamint az itatókat napi rendszerességgel tollaik ápolása miatt is felkeresik. Hiszen csak egészséges, tiszta és ápolt tollakkal tudnak biztonságosan repülni.
  • Tehát a kihelyezte itatókat több célra is használják tollas kis barátaink, mely az esztendő minden egyes napján elengedhetetlen a számukra.
  • Éppen ezért ne csak a nyári időszakban gondoskodjunk vízzel való ellátásukról, hanem az őszi és a téli hónapokban is.

Miskolczi Tímea Panny

Miért fontos a friss víz?

  • A kertünket látogató kis tollasok nagy része napraforgómaggal táplálkozik, melyre hamar megszomjaznak.
  • Ezért a kiszáradás veszélye a téli időszakban rájuk is leselkedik, és, ha csapadékmentes, száraz időszakokat tartogatnak a hideg hónapok, esélyük sincsen vízhez jutniuk, vagy nagy távolságokat kell megtenniük érte, mely az étkezéstől veszi el, amúgy is rövidke idejüket.

Ügyeljünk az etetők és itatók tisztaságára

  • A madáretetés során nem feledkezhetünk el az etető rendszeres takarításáról sem.
  • A felhalmozódó maghéjak miatt gyakran úgy tűnik, hogy még elegendő eleség van az etetőben, ez azonban többnyire nem így van.
  • Ellenőrizzük rendszeresen az etetőt, takarítsuk ki, és töltsük fel újra.
  • Ugyanez a teendő az itatóknál is, amit napi rendszerességgel érdemes átmosni.

Miskolczi Tímea Panny

Ahogy Ti is látjátok, tollas barátaink etetése, mely a legfontosabb madárvédelmi tevékenység, nagyon nagy odafigyelést, elhivatottságot és rendszerességet követel.

Ezért nagyon fontos, hogy csak akkor kezdjen bele bárki is, ha a madarak élelemmel való ellátását kellően odafigyelve, napi rendszerességgel tudja biztosítani, hosszú hónapokon keresztül.

Az előttünk álló etetési szezon minden madárbarát számára sok szép pillanatot tartogat. Ebbe a galériába az elmúlt évekből összegyűjtött válogatást lehet megtekinteni. A cikkben szereplő fotókat Miskolczi Tímea Panny készítette.

Galéria
Miskolczi Tímea Panny
Kapcsolódó
Ismerjük meg kertünk csodálatos madarait és különös szokásaikat
Vegyük együtt szárnyaink alá tollas vendégeinket. Ismerjük meg őket és segítsük életüket!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik