Mozaik

Lakott területre is betéved az erdők-mezők gyönyörű madara

Miskolczi Tímea Panny
Miskolczi Tímea Panny
Gyakori sármányfajunk az élénksárga tollazatú, mutatós madár.

A Körös-Maros Nemzeti Park területén többfelé találkozhatunk gyakori sármányfajunkkal, a citromsármánnyal.

Elterjedése azonban korántsem egyenletes, inkább azokon a területeken él nagyobb egyedszámban, ahol kisebb-nagyobb erdők, fasorok tarkítják a tájat. Országos elterjedése is ezt példázza: az erdősültebb domb- és hegyvidékeken gyakoribb, mint a fátlan, alföldi tájakon

– írta honlapján a Körös-Maros Nemzeti Park.

A citromsármány állandó madarunk, amely télen nagyobb csapatokba verődik, akár egyéb sármány- és pintyfélékkel vegyes társaságban is. Ilyenkor lakott területek, állattartótelepek, tanyák környékén is gyakran látható. A hazai állomány nem vonul, de télen kóborolhat és ilyenkor nagyobb csapatokba verődhet, míg az északi populációk délebbre húzódnak, így télen megnő a hazai állományuk.

A hím feje és testének alsó része rikító sárga, sárgásbarna felső részén hosszanti irányban sötétbarna sávok láthatók. Fartöve és háta fahéjbarna. A tojó tollazata kevésbé feltűnő és nem olyan élénk sárga, mint a hímé; feje és torka erőteljesebben sávozott.

A hím a nászidőszakban kora reggeltől késő estig folyton hallhatja igen egyszerű, szinte unalmas énekét. Kiálló száraz ág hegyén, oszlop vagy karó tetején dalol.

Miskolczi Tímea Panny

Talajba kapart mélyedésben, évente kétszer költ, általában 4-6, leggyakrabban 5 tojást rak. Fiókáit főként rovarokkal eteti. A felnőtt madarak egész évben magokkal táplálkoznak. Csőrük rövid, erős és kúp alakú, ami kiválóan alkalmas a magok kemény burkának a feltörésére.

Hasonlóan egyéb sármányfélékhez állományának nagysága szoros összefüggést mutat a környéken zajló mezőgazdasági termelés technológiájával. Az intenzíven művelt, nagytáblás területekről eltűnik, míg a kisebb parcellákat alkalmazó, kevesebb vegyszert használó, extenzíven művelt területeken sokkal elterjedtebb.

Természetvédelmi oltalom alatt álló madárfaj, természetvédelmi értéke 25.000 Ft/egyed.

Kapcsolódó
Sárga billegetők százai vonulnak a Hortobágyon
Most bepillanthatunk az életükbe.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik