Virágzó vidékünk

Így énekelnek a sordélyok az Alföldön

Körös-Maros Nemzeti Park/Bíró István
Körös-Maros Nemzeti Park/Bíró István

A Körös-Maros Nemzeti Park területén a tavasz jellegzetes hangjai közé tartozik a sordély éneke, ami leginkább egy éles, erős csivitelésre hasonlít, amelyet elsősorban egy kiugró helyről, bokor tetejéről, valamilyen oszlopról, karóról, esetleg egy erősebb növényi kóróról hallat.

A park közleményében azt írja, hogy ez a legnagyobb testű (a verébnél zömökebb megjelenésű) hazai sármányfélénk főként a mezőgazdasági jellegű területeken látható, hallható és figyelhető meg.

A sordély élőhelyigénye alapján elsősorban az extenzív, külterjesen művelt mezőgazdasági területekhez köthető, ahol változatos élőhelyszerkezet, szántók, gyepek, cserjések, gazos foltok egyaránt megtalálhatók. Ezeken a helyeken minimális a vegyszer- és műtrágya-felhasználás, aminek köszönhetően gazdag táplálékkínálat áll a sordélyok rendelkezésére.

A madár egyik jellemzője, hogy a a szakemberek úgynevezett indikátorfajként tartják számon. Az indikátorfajoknak különleges környezeti, ökológiai igényeik vannak, ezért állományaik nagysága jól tükrözi az adott területen bekövetkezett kedvező, vagy kedvezőtlen változásokat. Az indikátorfaj másik fontos ismérve, hogy jól felismerhető, könnyen határozható, más fajjal össze nem téveszthető a külleme, így a laikus szemlélő is jó eséllyel felismerheti. Állományaik nagysága tehát könnyebben becsülhető, számolható.

Most pedig Somogyi Péter YouTube videójában meg is tudjuk mutatni az éneklő madarat.

A madár kétszer költ egy évben, három-hat tojást rak. Fészkét a talajhoz közel, bokrok aljába, vagy sűrű növényzetre rakja. Fiókanevelés idején elsősorban rovarevő, de ezt az időszakot kivéve táplálékát különféle magvak, főleg gyommagvak képezik. Csak kemény teleken húzódik le a délebbi tájakra, így az utóbbi évek enyhe telein kisebb csapatokba verődve télen is találkozhattunk vele.

Kapcsolódó
Már dalolnak a pacsirták az alföldi pusztaságban
Visszavonhatatlanul közeleg a tavasz.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik