Virágzó vidékünk

Már dalolnak a pacsirták az alföldi pusztaságban

pixabay
pixabay
Visszavonhatatlanul közeleg a tavasz.

A Körös-Maros Nemzeti Park tájaira megérkeztek a vonuló énekes, parti- és ragadozó madarak első, visszatérő, illetve átvonuló csapatai. Mindez azt jelzi, hogy visszavonhatatlanul közeleg a tavasz, írta a nemzeti park.

Kapcsolódó
Elhoztuk nektek énekesmadaraink gyönyörű dalait
A teljesség igénye nélkül szedtük össze a legszebb madárdalokat.

Egyelőre azok a madarak érkeznek, amelyek nem Afrikában, hanem jóval közelebb, a mediterrán térségben töltötték a telet. Leggyakoribb partimadaraink, a bíbicek általában február második felében jelennek meg, de idén, az enyhe télnek köszönhetően már február első napjaiban megérkeztek. A február 22-i felmérés adatai szerint a kardoskúti Fehér-tó környékén 1270, a tágabb térségben pedig további mintegy 700-800 bíbic mozgott.

Február közepén megjelentek az első pajzsoscankók és aranylilék is. Ezek a fajok tőlünk északabbra költenek, nálunk csak átvonulók, illetve kisebb számban áttelelők. A mediterrán térségből visszatérő örvös galambokkal is egyre gyakrabban találkozhatunk.

A ragadozó madarak közül néhány barna rétihéja idén is áttelelt a Körös-Maros Nemzeti Parkban – például a Biharugrai-halastavaknál -, de jellemzően ez a faj is inkább rövidtávú vonuló. Az állomány nagy része lehúzódik tőlünk délre. Február közepén a Kígyósi-pusztán is felbukkant 2-3 példány, s mivel ott áttelelők nem voltak, így ezek már nyilvánvalóan délről jöttek.

A nálunk telelő kékes rétihéják még itt vannak, de egyre fogynak, a barna rétihéják pedig érkeznek dél felől.

Énekesmadaraink közül megjöttek a mezei pacsirták, már énekelnek is a reggeli órákban. Itt vannak a sordélyok és a barázdabillegetők első példányai is. Ezek a fajok részleges vonulók, enyhe teleken egy részük itt marad.

A madárvonulás az elkövetkező hetekben bizonyára felgyorsul, így a fajok és az egyedek száma is látványosan megnövekszik, mozgalmasabbá válik a madárvilág.

Kapcsolódó
Tibor ma biztosan megszólaltatja a pacsirtát
Ezen a napon a cseresznyefa virágzása is a jóslat erejével bír.
Olvasói sztorik