Otthon készült

Lehullt a lepel: ettől lesz igazán ízletes a szalonna

wikimedia commons
wikimedia commons
A jó szalonna illata kellemesen füstös, az íze enyhén sós.

A szakértő elárulta mi a jó szalonna titka – írta a Maszol.ro.

Füst és só – Székelyföldi Szalonna Mustra elnevezéssel hirdetett versenyt a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete a székelyföldi, húsipari termékeket gyártó és forgalmazó cégek számára. Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke segített a portálnak eligazodni a húsipar aktuális helyzetével kapcsolatban. Azt is elárulta, mi a jó szalonna titka.

A hagyományos, kézműves termékek iránti kereslet némileg növekedett az elmúlt évtizedben, amihez jelentősen hozzájárult a turizmus fejlődése. Amikor az emberek otthonról elutaznak pihenni más régiókba, akkor szeretnének valami mást enni, mást mint amit otthon a hétköznapokban az asztalra tesznek. Ez meglátszik a kézműves szalonnák és egyéb füstölt húskészítmények piacán is. De a hétköznapi átlagfogyasztók is egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a hagyományos termékek iránt

– magyarázta az elnök a portálnak.

Éder Tamás szerint a kisebb húsfeldolgozók számára az egyik legnagyobb kihívás a termelés költséghatékonyságának biztosítása. A kis tételben való termelésnek a problémája az, hogy ha tömegterméket állít elő a vállalkozó, úgy valószínűleg nem lesz versenyképes, mert a gyártási költségek magasabbak lesznek, mint a nagyüzemi termelés esetén. Ezért kicsiben speciális, sajátosan fűszerezett, különleges termékeket lehet haszonnal előállítani.

A jó szalonna titka

Székelyföldön is sokan szeretik az ízletes szalonnát. Éder úgy véli, legfontosabb a szalonna esetében is a jó alapanyag. Megfelelő fajtájú és nagyságú sertés szükséges ahhoz, hogy igazán jó szalonnát készíthessünk.

A jól elvégzett sózás, a hosszú érlelés és a megfelelően végrehajtott hagyományos füstölés kiemelten fontos. Az igazán jó minőségű szalonnák gyártása során célszerű a nagyon visszafogott fűszer vagy adalékanyag felhasználása. A jó szalonna illata kellemesen füstös, az íze enyhén sós és a füstösségnek a szájban is érzékelhetőnek kell lennie. A megfelelően érlelt és füstölt szalonna fehér, esetleg halvány rózsaszín, enyhén szilárd, de ugyanakkor a szájban omlós is. Összegezve, a titok a jó alapanyagban, a szakavatottan és türelmesen elvégzett sózásban, a füstölésben és érlelésben rejlik

– magyarázta a szakember.

Ahogy korábban írtunk róla, az erdélyi szalonna a disznó hasa aljából készül, sózott lila hagymával és kenyérrel igazán ízletes, de sütés nélkül is remek csemege. A legfinomabb abált szalonna tokaszalonnából készül, de bármilyen szalonna megteszi hozzá. A bőrös-húsos hasalja-szalonnából pedig mennyei pörcöt készíthetünk.

Kapcsolódó
Szalonnasütési világrekord született Szántódpusztán
Hétszázhuszonhárman sütöttek egyszerre szalonnát.
Olvasói sztorik