A Balatonnál március 1-én megkezdődik a fagylaltszezon – írta a Hírbalaton.
A Balatoni Turizmus Szövetség közleménye szerint ez a helyi cukrászdák és vendéglátóhelyek számára a gazdasági élénkülés időszakát jelenti. A tavalyi év sikere után ismét kapható lesz a Balaton fagyija, amelyből több mint 20.000 gombócot adtak el, közölte a tavalyi verseny nyertese, Vadócz Jenő, a balatongyöröki Promenád kávéház cukrásza.
Tavaly több mint 150 cikk, rádiós és híradós tudósítás jelent meg a versenyről, ami jelentős mértékben hozzájárult a fagylalt népszerűsítéséhez. A médiafigyelemnek köszönhetően a versenyen induló egyes cukrászdák forgalma átlagosan 15 százalékkal nőtt.
A Balaton Fagyija verseny tavalyi nyertes íze, a Balatoni mámor névre keresztelt diós-fügés fagylalt, március 1-től biztosan kint lesz a balatongyöröki pultban. Ezt az ínyencséget még télen is keresték a fagyikedvelő turisták. A Balatoni mámor mellett többek között Vadócz Jenő készül kardamomos szilvasorbet-val, túrófagyival és meggyöntetes joghurtfagylalttal is.
A Balaton 2024-ben 3,2 millió vendéget fogadott, ami 6,7 százalékos növekedést jelentett az előző évhez képest. A látogatók 75 százaléka belföldről, 25 százaléka pedig külföldről érkezett. A kiváló turisztikai eredményekhez jelentős mértékben hozzájárultak a régióban megrendezett, magas színvonalú kulináris fesztiválok, versenyek is.
A Balatoni mámor tavalyi nyertes ízében a dió és a vörösboros füge öntet képezett harmóniát. Néhány éve írtunk arról, melyek a legjobb fagyizók a Balaton környékén. Idén nyáron fagylalt formában is megjelenik a dubaji csoki, amely tavaly óriási népszerűségre tett szert.