Minden év augusztus 20-án, amikor az ország Szent István királyra és az államalapításra emlékezik, egy másik hagyomány is figyelmet kap: bemutatkozik Magyarország hivatalos születésnapi tortája, az Országtorta. Ez a különleges sütemény nemcsak az ünnepi asztalok dísze, hanem egy egész ország közös ízélménye is, hiszen a győztes desszertet az augusztusi debütálás után hónapokon át országszerte árusítják a cukrászdák.
Egy verseny, ami tortatörténelmet ír
Az Országtorta ötlete 2007-ben született meg, amikor a Magyar Köztársaság kormánya felkérte a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületét, hogy az államalapítás ünnepére készítsenek egy méltó, új magyar desszertet. A legelső nyertes egy madártejes torta volt – a hagyomány pedig azóta is folytatódik. Minden évben újabb és újabb különlegesség viselheti a megtisztelő címet, amit komoly verseny előz meg.
Hogyan születik meg az év tortája?
A cukrászversenyre az ország minden tájáról érkeznek nevezések, a döntést pedig szakmai zsűri hozza meg. A kiválasztás többlépcsős: először névtelenül értékelik a beérkezett tortákat, majd öt versenyző jut tovább döntőbe. A döntő zsűrizésnél az utolsó fordulóba jutott tortákat a zsűrizés helyszínén, az Ipartestület tanműhelyében kell majd elkészíteniük a versenyzőknek, ahol a zsűri a műhelymunkát is értékeli.
A végső győztest általában nyár közepén hirdetik ki, és az ország tortája minden évben augusztus 20-tól kerül a nyilvánosság elé – ekkor publikálják a pontos, eredeti receptet is és közzéteszik azoknak a cukrászdáknak a listáját, ahol az adott tortát garantált minőségben meg lehet kóstolni.
Az édességek világa nem csupán a cukorról szól
2012 óta minden évben megválasztják Magyarország Cukormentes Tortáját is, amely nemcsak cukor nélkül készül, de fontos szerepet játszik a tudatos táplálkozás népszerűsítésében is.
A kezdeményezés mögött az Egy Csepp Figyelem Alapítvány, valamint a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete áll. Közös céljuk: megmutatni, hogy az édességek világa nem kizárólag a cukorról szól, és egy jól elkészített torta éppen olyan ízletes lehet hozzáadott cukor nélkül is.
A versenyre jelentkező cukrászoknak szigorú alapelveket kell betartaniuk: receptjeik nem tartalmazhatnak finomított fehér lisztet, hozzáadott cukrot, mesterséges adalékanyagokat vagy tartósítószereket. Ez azonban nem jelent íztelen süteményeket – sőt! A kreatív megoldások, természetes édesítőszerek és alternatív lisztek használata olyan különleges tortákat eredményez, amelyek bátran felveszik a versenyt hagyományos társaikkal.
Az, hogy egy torta valóban megfelel-e a „cukormentes” címnek, nem pusztán becsület kérdése. A győztes süteményt hitelesített laboratóriumi vizsgálatok is ellenőrzik, amelyek pontosan meghatározzák a szénhidráttartalmat, kalóriát, rostot, fehérjét, zsírt és egyéb tápanyagokat. Csak az a torta nyerheti el a címet, amely az akkreditált élelmiszerlaboratóriumok mérései szerint is megfelel az előírásoknak.
Idén a Dobostorta alapanyagaiból készülnek torták
A 2025. évi versenyt a „Dobostorta 140” témakörben hirdették meg, mivel a hungarikum dobostorta idén ünnepli megjelenésének 140. évfordulóját. Dobos C. József a tortáját 1884-ben alkotta meg, de első alkalommal 1885-ben a Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be a nagyközönségnek.
A versenyzőknek a nevezett tortájukban a dobostorta jellegét adó alapanyagait fel kell használniuk, de szabadon választott mennyiségben és rétegrendben: tojás, cukor/karamellizált cukor, vaj, étcsokoládé, Bourbon vaníliás cukor és/vagy vanília rúd. Nem új dobostortát várnak, hanem arra kíváncsiak, hogy milyen új ötleteket tudnak megvalósítani a versenyzők a dobostorta jellegét adó alapanyagok és az alábbi alapanyagkosarak felhasználásával.
Az alábbi alapanyagkosarakból legalább kettő csoportból egy-egy alapanyagot is fel kell használni a nevezett tortáknál a dobostorta alapanyagai mellett:
- Kárpát-medencében őshonos fűszerek (pl. kakukkfű, levendula, menta, zsálya, izsóp, lestyán, csombor)
- hungarikum pálinkák vagy a Kárpát-medence őshonos szőlőfajtáiból készült borok (pl. barackpálinka, szilvapálinka, almapálinka, meggypálinka, pl: kéknyelű, furmint, hárslevelű, kadarka)
- őshonos magyar gyümölcsök (pl. berkenye, kajszibarack, meggy, birs, őszibarack, alma, körte, cseresznye, szilva)
A versenymunkák nem tartalmazhatnak:
- aromákat, fondokat,
- ét-, tej- és fehér bevonókat,
- növényi habot, margarint,
- egészségre ártalmas mesterséges adalékanyagokat,
- modell burkolóanyagot.
A 2025. évi Magyarország tortája verseny döntősei
Aranykörte – Kocsis Réka – Krém Cukrászda, Székesfehérvár
Aranyliget – Papp Dániel – Papp Cukrászda, Makó
DCJ stílusgyakorlat – Balogh László és Kis Roland – Kézműves Cukrászda, Gyula
Fürtös menyecske – Rosta Sándor és Rábai Anita – Mozart Cukrászda, Hévíz
Napsugár – Novák Ádám és Haller-Dovalovszki Barbara – REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged
Vadszüreti csábítás – Füredi Krisztián – Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső





A Magyarország Cukormentes tortája 2025 döntősei
Bíborköd – Lawal-Papp Zsófia, Papp Cukrászda – Makó (Főbb ízek: feketeribizli, tökmag, angolkrém)
Nyári ébredés – Vadócz Jenő és Pethő Gábor, Promenád Kávéház, Balatongyörök (Főbb ízek: dió, sárgabarack, mascarpone)
Álmodozó – Kovács Alfréd, Édes Vonal Cukrászda – Vác (Főbb ízek: meggy, étcsokoládé, fehércsokoládé)
Cseppharmat – Lakatos Pál és Bicsérdi Viktória, Levendula és Kert Cukrászda – Szigetszentmiklós (Főbb ízek: alma, dió, vaníliás fehércsokoládé)
Meggy Mandula Szimfónia – Benczur Sándor, Kovács János, Marcipán Cukrászda – Hódmezővásárhely (Főbb ízek: meggy, mandula, málna)
A hungarikum Dobostortából így néz ki a Guinness-rekord hosszú példány.