HIRDETÉS
Otthon készült

Megválasztották a Magyarország tortája verseny idei döntőseit

facebook/Magyar Cukrász Ipartestület
facebook/Magyar Cukrász Ipartestület
Idén már „nagykorú” lett a verseny.

Minden év augusztus 20-án, amikor az ország Szent István királyra és az államalapításra emlékezik, egy másik hagyomány is figyelmet kap: bemutatkozik Magyarország hivatalos születésnapi tortája, az Országtorta. Ez a különleges sütemény nemcsak az ünnepi asztalok dísze, hanem egy egész ország közös ízélménye is, hiszen a győztes desszertet az augusztusi debütálás után hónapokon át országszerte árusítják a cukrászdák.

Egy verseny, ami tortatörténelmet ír

Az Országtorta ötlete 2007-ben született meg, amikor a Magyar Köztársaság kormánya felkérte a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületét, hogy az államalapítás ünnepére készítsenek egy méltó, új magyar desszertet. A legelső nyertes egy madártejes torta volt – a hagyomány pedig azóta is folytatódik. Minden évben újabb és újabb különlegesség viselheti a megtisztelő címet, amit komoly verseny előz meg.

Hogyan születik meg az év tortája?

A cukrászversenyre az ország minden tájáról érkeznek nevezések, a döntést pedig szakmai zsűri hozza meg. A kiválasztás többlépcsős: először névtelenül értékelik a beérkezett tortákat, majd öt versenyző jut tovább döntőbe. A döntő zsűrizésnél az utolsó fordulóba jutott tortákat a zsűrizés helyszínén, az Ipartestület tanműhelyében kell majd elkészíteniük a versenyzőknek, ahol a zsűri a műhelymunkát is értékeli.

A végső győztest általában nyár közepén hirdetik ki, és az ország tortája minden évben augusztus 20-tól kerül a nyilvánosság elé – ekkor publikálják a pontos, eredeti receptet is és közzéteszik azoknak a cukrászdáknak a listáját, ahol az adott tortát garantált minőségben meg lehet kóstolni.

Az édességek világa nem csupán a cukorról szól

2012 óta minden évben megválasztják Magyarország Cukormentes Tortáját is, amely nemcsak cukor nélkül készül, de fontos szerepet játszik a tudatos táplálkozás népszerűsítésében is.

A kezdeményezés mögött az Egy Csepp Figyelem Alapítvány, valamint a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete áll. Közös céljuk: megmutatni, hogy az édességek világa nem kizárólag a cukorról szól, és egy jól elkészített torta éppen olyan ízletes lehet hozzáadott cukor nélkül is.

A versenyre jelentkező cukrászoknak szigorú alapelveket kell betartaniuk: receptjeik nem tartalmazhatnak finomított fehér lisztet, hozzáadott cukrot, mesterséges adalékanyagokat vagy tartósítószereket. Ez azonban nem jelent íztelen süteményeket – sőt! A kreatív megoldások, természetes édesítőszerek és alternatív lisztek használata olyan különleges tortákat eredményez, amelyek bátran felveszik a versenyt hagyományos társaikkal.

Az, hogy egy torta valóban megfelel-e a „cukormentes” címnek, nem pusztán becsület kérdése. A győztes süteményt hitelesített laboratóriumi vizsgálatok is ellenőrzik, amelyek pontosan meghatározzák a szénhidráttartalmat, kalóriát, rostot, fehérjét, zsírt és egyéb tápanyagokat. Csak az a torta nyerheti el a címet, amely az akkreditált élelmiszerlaboratóriumok mérései szerint is megfelel az előírásoknak.

Idén a Dobostorta alapanyagaiból készülnek torták

A 2025. évi versenyt a „Dobostorta 140” témakörben hirdették meg, mivel a hungarikum dobostorta idén ünnepli megjelenésének 140. évfordulóját. Dobos C. József a tortáját 1884-ben alkotta meg, de első alkalommal 1885-ben a Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be a nagyközönségnek.

A versenyzőknek a nevezett tortájukban a dobostorta jellegét adó alapanyagait fel kell használniuk, de szabadon választott mennyiségben és rétegrendben: tojás, cukor/karamellizált cukor, vaj, étcsokoládé, Bourbon vaníliás cukor és/vagy vanília rúd. Nem új dobostortát várnak, hanem arra kíváncsiak, hogy milyen új ötleteket tudnak megvalósítani a versenyzők a dobostorta jellegét adó alapanyagok és az alábbi alapanyagkosarak felhasználásával.

Az alábbi alapanyagkosarakból legalább kettő csoportból egy-egy alapanyagot is fel kell használni a nevezett tortáknál a dobostorta alapanyagai mellett:

  • Kárpát-medencében őshonos fűszerek (pl. kakukkfű, levendula, menta, zsálya, izsóp, lestyán, csombor)
  • hungarikum pálinkák vagy a Kárpát-medence őshonos szőlőfajtáiból készült borok (pl. barackpálinka, szilvapálinka, almapálinka, meggypálinka, pl: kéknyelű, furmint, hárslevelű, kadarka)
  • őshonos magyar gyümölcsök (pl. berkenye, kajszibarack, meggy, birs, őszibarack, alma, körte, cseresznye, szilva)

A versenymunkák nem tartalmazhatnak:

  • aromákat, fondokat,
  • ét-, tej- és fehér bevonókat,
  • növényi habot, margarint,
  • egészségre ártalmas mesterséges adalékanyagokat,
  • modell burkolóanyagot.

A 2025. évi Magyarország tortája verseny döntősei

Aranykörte – Kocsis Réka – Krém Cukrászda, Székesfehérvár

Aranyliget – Papp Dániel – Papp Cukrászda, Makó

DCJ stílusgyakorlat – Balogh László és Kis Roland – Kézműves Cukrászda, Gyula

Fürtös menyecske – Rosta Sándor és Rábai Anita – Mozart Cukrászda, Hévíz

Napsugár – Novák Ádám és Haller-Dovalovszki Barbara – REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged

Vadszüreti csábítás  – Füredi Krisztián – Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső

5 fotó

A Magyarország Cukormentes tortája 2025 döntősei

Bíborköd – Lawal-Papp Zsófia, Papp Cukrászda – Makó (Főbb ízek: feketeribizli, tökmag, angolkrém)

Nyári ébredés – Vadócz Jenő és Pethő Gábor, Promenád Kávéház, Balatongyörök (Főbb ízek: dió, sárgabarack, mascarpone)

Álmodozó – Kovács Alfréd, Édes Vonal Cukrászda – Vác (Főbb ízek: meggy, étcsokoládé, fehércsokoládé)

Cseppharmat – Lakatos Pál és Bicsérdi Viktória, Levendula és Kert Cukrászda – Szigetszentmiklós (Főbb ízek: alma, dió, vaníliás fehércsokoládé)

Meggy Mandula Szimfónia – Benczur Sándor, Kovács János, Marcipán Cukrászda – Hódmezővásárhely (Főbb ízek: meggy, mandula, málna)

A hungarikum Dobostortából így néz ki a Guinness-rekord hosszú példány.

Kapcsolódó
Így készül a mennyei ízű Beszterce rózsája
A tavalyi év cukormentes tortájának nem egyszerű a receptje, de aki elkészíti, az biztosan büszkén teszi a család asztalára.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik