Május 10-én, szombaton a lajosmizsei Iskola-tó mellett immár 14. alkalommal rendezték meg a Szamócás Vásári Forgatagot, ahol a több ezer érdeklődő szinte minden formájában találkozhatott a szamócával, írta a baon.hu.
A programok között magyar és világrekord mennyiségű császármorzsa készítésének is szemtanúji lehettek a kíváncsiskodók.
Németh József, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség séfje, a kísérlet megálmodója és a Kiss Cukrászda dolgozói több mint másfél órát töltöttek a tűz mellett. Az összes alapanyag súlya 156 kilogramm volt, a kész étel súlya meghaladta a 120 kilót.
A hatalmas adag ételt egyszerre 6–8 ember kevergette rendületlenül Bár a császármorzsa önmagában is finom, előbb egy hatalmas láda mazsolával, majd barackkal és porcukorral hintették meg, majd jól átforgatták.
A 35 kilónyi, helyi készítésű szamócaöntet csak a tálalás után került a tányérokra, hogy ne szívja be azt a morzsa túlságosan.
Támogatói jegy vásárlásával egy adagot bárki megkóstolhatott. A jegyekből származó bevételeket jótékony célra fordítják.
Gasztro rekordok rendszeresen születnek az országban. Debrecenben például 75 ezer tojásból sütöttek rántottát, míg Sajóvámoson közel négy kilométeres kolbászt készítettek.