Számtalan márkától vásárolhatunk majonézt többféle változatban is a boltokban, de házilag elkészíteni sem ördöngösség, így igazán a saját ízlésünkre szabhatjuk.
Honnan származik a majonéz?
A majonéz születéséről többféle elmélet él – és bár pontos eredete máig rejtély, mindegyik változat Franciaországhoz köti a krémes mártást, olvasható a Szupermentán.
Az egyik elképzelés szerint a nyugat-franciaországi Bayonne városa tekinthető a majonéz bölcsőjének: úgy tartják, hogy a helyi bayonnaise mártásból alakult ki az étel, amely később világhírre tett szert.
Mások szerint Les Mayons településhez köthető a szósz eredete. A hagyomány úgy tartja, hogy Richelieu herceg itt ismerkedett meg a helyiek különleges receptjével: tojássárgájából, citromléből és olívaolajból készült mártással, amelyet tengeri só, bors, fokhagyma és zöld fűszerek gazdagítottak. Ez a korai változat szolgálhatott alapul a ma ismert majonéznek.
A legismertebb történet szintén Richelieu nevéhez kapcsolódik, de Mahón városához köti a fogás születését. A feljegyzések szerint 1756-ban, a győztes csata után Richelieu szakácsa tejszínből és tojásból készített mártást, ám amikor a tejszín elfogyott, olívaolajjal helyettesítette. Az így született új kompozíciót a győzelem helyszínéről „Mahonnaise”-nek nevezte el.
A majonéz innen indult világhódító útjára: feltehetően spanyolországi szakácsok révén került először Amerikába, ahol egy nyomdahiba miatt rögzült a Mayonnaise név. Az első ismert receptet így említik egy 1841-ben megjelent minnesotai szakácskönyvben.
Így készíts házi majonézt gyorsan, egyszerűen
A villámgyors házi majonéz receptjét a Nosalty osztotta meg.
Hozzávalók
- 1 tojás
- 2 tojássárgája
- 1 teáskanál mustár
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
- fél citrom leve
- 300 ml napraforgó olaj
Elkészítés
Az olaj kivételével mindent összeturmixolunk alacsony fokozaton egy turmixgépben.
Közben az olajat lassanként – turmixolás közben – a gépbe csurgatjuk.
A végén sózhatjuk vagy akár édesíthetjük, fűszerezhetjük is ízlés szerint.
Megosztottuk már a fonyódi petyek, a pitypangméz és a spenóttorta receptjét is, érdemes kipróbálni mindet!

