Otthon készült

4 egyszerű trükk, hogy csomómentes legyen a puding

pixabay
pixabay

Ez az egyik legegyszerűbb desszertünk, könnyű elkészíteni, de mégis, a puding sokszor lesz csomós, esetleg túl sűrű – pedig néhány apró konyhai trükk segítségével mindig tökéletes eredményt kaphatunk – írta meg a Mindmegette.

Gyors, olcsó és finom, de egy apró hiba is elég ahhoz, hogy csomós, ragadós massza legyen belőle. Pedig érdemes megtanulni jól elkészíteni, hiszen a gyerekek imádják, és még egy váratlan vendég érkezésekor is bevethető: néhány kekszdarabbal vagy babapiskótával tökéletes desszert varázsolható belőle.

Ahhoz, hogy ez az egyszerű édesség nagyszerű legyen, négy dologra érdemes figyelni.

1. Hideg vízzel vagy tejjel keverjük ki az alapot

A hibátlan puding titka egyszerű: a pudingport mindig hideg folyadékkal kell elkeverni. Egy kis hideg víz vagy tej tökéletesen elég ahhoz, hogy simára dolgozzuk az alapot. Ezt követően a hideg elegyet a többi hideg folyadékhoz öntjük, és csak ezután kezdjük el a melegítést. Ezzel a módszerrel elkerülhető minden csomósodás – ez a legfontosabb konyhai trükk, amit nem érdemes kihagyni.

2. Főzés közben ne hagyjuk abba a keverést

A puding főzésekor türelmesnek kell lennünk: lassan, egyenletesen melegítsük, és közben folyamatosan kevergessük. Ha akár csak húsz másodpercre otthagyjuk, a keverék azonnal besűrűsödhet és csomós lehet. A gyakorlott háziasszonyok már a fakanál mozgásából érzik, mikor kezd el sűrűsödni a puding – ekkor kell a leginkább odafigyelni.

3. Nem mindegy, milyen edényben főzzük 

Igen, az sem mindegy, miben készítjük a pudingot. A vastag falú, hőtartó edényekben a főzés után is folytatódhat a sűrűsödés, így a végeredmény túl kemény lehet. Érdemes vékonyabb falú lábast választani, az egyenletes hőeloszlás miatt.

4. Kell egy kevés zsiradék is

A főzés végén adjunk a pudinghoz egy kevés vajat vagy kókuszzsírt – ettől még selymesebb és fényesebb lesz, ráadásul segít megelőzni, hogy a teteje bőrösödjön.

Bemutattunk korábban 8 egyszerű, de izgalmas vendégváró péksütemény kenyértésztából, írtunk az ősi, elfeledett ételünkről a csücsürről is és így készül a házi majonéz gyorsan, egyszerűen.

Kapcsolódó
Ecetes gomba: a legjobb recept az erdő illatának megőrzésére
Az ősz a gombaszedésről szól, és ha már leszedtük, akkor nem árt megőrizni az ízét télire.
Olvasói sztorik