Otthon készült

Ősi, elfeledett ételünk a csücsür

Facebook/Paskó atya konyhája
Facebook/Paskó atya konyhája
A csücsür egy ősi magyar töltött tésztás étel, húsos derelye, amihez hasonlót számos ország konyhájában találhatunk, de a mindennapokban mégsem olyan elterjedt. Makón már egy fesztivál is népszerűsíti ezt az ételt.

A nevét onnan kapta, hogy a tészta formázásakor annak széleit megnyomkodját, kicsit csavarják, azaz csücsürgetik. A négy sarkát csücsökre húzzák.

Makón egy fesztivál keretében karolták fal ezt a kissé elfeledett ősi ételünket, és immár második alkalommal rendezték meg március 9-én a Makói Hagymás Csücsür Fesztivált. Az eseményre helyi vendéglők készítik el az ételt, melyekből kóstolójegy vásárlása után lehet fogyasztani.

Kelemen Szilárd, a Kelemen-ház étteremvezetője az első fesztivál alkalmával elmondta, hogy ez az étel lényegébe egy fűszeres darálthússal töltött főtt tészta.

A sertés darálthúst hagymás alapon lepirítjuk, sóval, borssal, zsályával fűszerezzük. Nyújtunk egy egyszerű tésztát, ezt kiszaggatjuk és ebbe beletöltjük, belecsücsörgetjük a húsos alapot. Egy tésztabatyut készítünk, amit kifőzünk sós vízben és fűszeres, hagymás-tejfölös öntettel tálaljuk, nálunk így készül

– mondta el az étteremvezető hozzátéve, hogy ez egy ősi, hun eredetű étel, de hasonló tésztás batyu szinte minden nemzet konyhájában megtalálható.

Facebook/Pakó atya konyhája

Paskó Csaba atya, délvidéki pap és szakács azt írta az ételről, hogy a csücsür (csűcsör – szájcsűcsörre hasonlító) régi magyar ételünk, a barátfüle ősatyja. Marha, sertés, bárány, csirke darálthúsból készülhet hagymával, sóval és a különböző húsokat más-más alapfűszerezéssel ízesítve. A bárány szereti a mentát, a csirke a tárkonyt, a sertés a zsályát a marha a durvára őrült borsot. Tésztában kifőzve, vagy megsütve, kefírrel ízesítve egy remek finomság!

És akkor jöjjön egy recept a Receptoldalról, ahol húsos derelyeként szerepel a csücsür.

Hozzávalók:

A tésztához: 25 dkg liszt, 3 tojás és egy tojássárgája, egy mokkáskanál só.
A töltelékhez: 50 dkg darált hús (legjobb vegyesen marha- és sertéshúsból, de bármilyen darált húsból el lehet készíteni), 1 fej vöröshagyma, negyed mokkáskanál őrölt bors, 1 csomó petrezselyemzöld, 2 kis mokkáskanál só, étolaj. Kenéshez: 1 tojásfehérje villával kissé habosra verve.

Facebook/Paskó atya konyhája

Elkészítés:

Két evőkanál étolajon üvegesre pirítjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a darált húst. Sóval, apróra vágott zöldpetrezselyemmel, törött borssal fűszerezzük, addig kevergetjük, amíg a hús kifehéredik, aztán egy egész pici vizet aláöntve, lefedve puhára sütjük. Amikor megpuhult a hús, levesszük a tűzről, és félretesszük kihűlni.

Facebook/Paskó atya konyhája

A tésztához a hozzávalókat sima tésztává gyúrjuk. Ezután vékonyra (tényleg 1 milliméteresre) nyújtjuk, és egy nagyobb pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk belőle. A tésztakorongok szélét nagyon vékonyan megkenjük a tojásfehérjével. Minden kör közepébe egy kiskanálnyi tölteléket halmozunk, aztán a korongokat félbehajtjuk, rá a töltelékre, és a széleket jól összenyomkodjuk.

Egy nagy fazékban enyhén sós vizet forralunk. A derelyéket a forrásban levő vízbe tesszük, és azután, hogy a víz felszínére jöttek még 5 percig főzzük. Mikor megfőttek, pici olvasztott vajra vagy étolajra szedjük őket.

Tálalhatjuk a derelyét tejföllel meglocsolva, sajttal megszórva, különböző mártásokkal (gombamártás, paradicsommártás vagy vadas), de húslevesben levesbetétként is használhatjuk. Csak a fantáziánk, és persze az ízlésünk szab határt a csücsür elkészítésének és tálalásának.

Kapcsolódó
Kreatív konyha: hússal töltött ravioli fokhagymás szósszal
Mennyei ízvilág, amit szeretni fog az egész család.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik