Otthon készült vasárnapi ebéd

Nincs vasárnap húsleves nélkül! Vagy mégis?

Pixabay/ couleur
Pixabay/ couleur
Akár a hagyományos receptek, akár az újabb trendek szerint készítjük a családi ebédek leveseit, a legfontosabb a kellemesen együtt töltött idő.

-Te mit főzöl hétvégén?

– Hogyhogy mit? Hétvégén mindenki húslevest főz, nem?

Ahogy az ünnepi menü, úgy sok háztartásban a vasárnapi családi ebéd is szent és sérthetetlen. Magyarországon leginkább a húsleves a hét utolsó napjának állandó főszereplője. Sokan el sem tudják képzelni, hogy ezt az ételt egy átlagos hétköznapon fogyasszák, ahogy azt sem, hogy hétvégén ne ez a fogás kerüljön az asztalra.

Ma már számtalan recept megtalálható a különböző receptkönyvekben és az internet világa is végtelen mennyiségű ötlettel halmozza el a „Mit főzzek ma?” kérdésre keresőket, mégis sokan rendszeresen visszatérnek az édesanyjuk, nagymamájuk, dédmamájuk bevált húsleves receptjéhez. (Még akkor is, ha soha nem sikerül pont úgy, ahogy ők készítettek).

Miből készül az igazán jó húsleves?

Valószínűleg ebben a kérdésben nem számíthatunk egy pontos válaszra, hiszen van, aki a csirkére, van, aki a marhára, megint mások pedig a sertésre vagy az egyéb szárnyasokra esküsznek. A leggyakoribb választás talán a csirke, főként, ha szabadon tartott, tanyasi, ráadásul szinte bármelyik részéből készíthetünk további fogásokat még azután is, hogy a levesbe felhasználtuk. (Például a csirkemellet vagy combot, de a bőrt is).

Kapcsolódó
Így készíts utánozhatatlan ízvilágú leveskockát házilag
Egészségesebb és finomabb, mint a boltban kapható termékek, ráadásul könnyen elkészíthető.

Mi a titkai ennek a levesnek és miért szeretjük annyira?

Leginkább azért, mert régóta ismerjük, hiszen ez biztosan olyan étel, amit mindenki evett már életében. Láttuk, ahogy nagymamáink készítik, sokan tőlük tanultuk mi magunk is a receptet. Amellett pedig, hogy számos emlékünk fűződhet hozzá, nagyon finom, és minden bajra jó. Kinek ne lenne ismerős az érzés, hogy a meleg takaró alatt, náthásan egy tányért finom húsleves után vágyódik? Vagy egy téli napon egy hatalmas hógolyó csata vagy szánkózás után, átfagyva egy nagy adag gazdag húslevessel melegedik fel a család. De egy-egy görbe este után is a legjobb gyógyszernek bizonyulhat.

Kapcsolódó
Ezért együnk sok csontlevest - Mutatjuk azt is, hogyan készítsd
A csontleves 5 egészségre gyakorolt pozitív hatásától meg fogtok lepődni.

Leves, mint alapanyag

Előfordulhat, hogy egy-egy családi ebéd alkalmával kicsit több adag leves készül, mint ami elfogy. Ilyenkor nem csak a maradék húsokat használhatjuk fel, de akár a levest is, hiszen kiválóan lehet alkalmazni más levesek elkészítésénél (alaplé formában). Legyen szó tárkonyos ragulevesről vagy bármilyen krémlevesről, igazán gazdag ízt kölcsönöz nekik a felhasznált húsleves.

A hagyományok, a trendek és a különböző életmódok összehangolása

Bár a fent leírtak miatt valóban örök népszerűségnek örvend a húsleves, ma már szinte minden családban akad olyan, aki vega vagy vegán életmódot folytat, tehát nem eszik húst és/vagy állati eredetű termékeket. Egy igazi nagy családi esemény során egy jó házigazda rájuk is gondol.

Pixabay/silviarita

A legnépszerűbb húsmentes levesek

Ilyenkor a legtöbben rögtön valami gyümölcslevesre gondolnak, azonban igen sokféle leves készülhet hús és állati eredetű termékek nélkül. Az egyik ilyen a céklakrémleves, amit zöldség alaplével elkészítve nagyon kellemes fogást eredményez.

De tökéletes választás lehet a gomba, a brokkoli, a sütőtök, a spárga, a karalábé, a karfiol, a sárgaborsó, a zöldborsó, a csicseriborsó is, ha krémlevesekről van szó. De a paradicsomleves, a bableves, a savanyúkáposzta leves is megfelelő döntés lehet, ha a krémleveseket helyett valami másra vágyunk.

Akár a hagyományos receptek, akár az újabb trendek szerint készítjük a családi ebédek leveseit, a legfontosabb a kellemesen együtt töltött idő.

Szerző: Ludányi Fanni

Kapcsolódó
3+1 hagyományos böjti leves, ami feltölt energiával
Hallottatok már a böjti csorbáról vagy a céklás borscsról?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik