Életmód

Ezért együnk sok csontlevest – Mutatjuk azt is, hogyan készítsd

A csontleves már nagyszüleink korában is energiabombának számított, nézzük, miért is olyan jó?

Az elkészítése mindenképpen fontos tényező, abban rejlik a gyógyító ereje. Az igazán jótékony csontlevest nem csak pár órán át főzzük, hanem legalább 48 órán keresztül, ezzel biztosítva a velő kifőzését és az ásványi anyagok felszabadulását. A csontleves előnyeinek felsorolását a a letisztult táplálkozás oldal szakemberének segítségével állítottuk össze.

A csontleves fogyasztásának előnyei

1. Az ízületek egészsége

A csontokból és ízületekből készült alaplevek több ásványi anyagot is tartalmaznak melyek segítenek megerősíteni a test vázizomzatát.  A kollagén állomány a csontokból, inakból és ínszalagokból lebomlik a főzés során és zselatinná alakul át, ami egy fajta fehérje (a jól elkészített leves kocsonyássá válik a hűtőben). A zselatin több fontos aminosavat is tartalmaz.

Ezen aminosavak szükségesek a test kötőszöveti állományának az újraépítéséhez, főként az inaknak és az ínszalagoknak. A kötőszövetek megfelelő állományának a megerősítése az időskori, fájdalommal járó ízületi problémák kialakulásának elkerülése miatt szükséges.

A levesekben ugyancsak találhatók glükozaminoglikánok (GAG), melyek a szénhidrátok egy fajta csoportjához tartoznak: a csontokban és kötőszöveti állományban fordulnak elő, és hozzájárulnak az ízületi fájdalom csökkentéséhez és különösen jó hatással vannak a reumás arthritiszben szenvedők ízületi fájdalmára is.

2. Emésztés

Az alaplevesek másik fontos tulajdonsága az emésztőrendszerre gyakorolt pozitív hatása. A fehérjék közül a glicin segíti ezt a folyamatot. A glicin ugyanis hozzájárul a gyomorsav termeléshez, így sokat segíthet a reflux kezelésében (a reflux nem a sok hanem a kevés gyomrsav miatt alakul ki).

A glutamin, egy másik aminosav ami segít megerősíteni a vékonybél falát és azt egészségesen tartja, megakadályozva az átjárhatóságot. Rendezheti a hasmenéses állapotokat, a székrekedést és néhány étel intoleranciáját is.

Fotó: goop.com
Fotó: goop.com

3. Bőséges ásványi anyagok tartalom

A csontleves meglehetősen gazdag ásványi anyagokban. A hosszú időn át főzött levekben a csontokból kiválnak az ásványi anyagok és a levest gazdagítják. Ha szárazföldi állatok csontját használjuk levesnek a lé kalciumban, magnéziumban, káliumban és foszforban is gazdag lesz. Ha halak csontjait használjuk akkor a lé jódban lesz gazdag.
Ha pár evőkanál almaecetet teszünk hozzá főzés előtt, akkor ez segíti az ásványi anyagok még hatásosabb kiválását.

4. Immunrendszer javítása

Mindenfajta alaplé tápláló, de a velőscsonttal készült leves még több, az egészségre gyakorolt pozitív hatással bír. A velő belsőség, és ezért meglehetősen gazdag forrása bizonyos tápanyagoknak. Az élőlények immunrendszerének a részeként a velő fontos szerepet játszik a szervezet immunrendszerének a funkciójában és a csontok növekedésében. A Harvard Egyetem egy tanulmánya szerint bizonyos autoimmun betegségben szenvedőknél kimondottan hatásosnak bizonyult a csontlé, sőt, valakinél teljes remissziót értek el vele.

5. Megfázás és vírusos megbetegedések

A csontleves kiváló gyógyszere a sima megfázásnak vagy vírusos megbetegedéseknek is. Megfázás esetén készítsünk egy alaplevest, borsozzuk és melegen fogyasszuk. Nagyszüleink is így gyógyultak.

Fotó: goop.com
Fotó: goop.com

Csontleves készítése

A velőscsontok a legjobbak a leves készítéséhez, de a jövőben bármilyen csontos húshoz jutunk, ne feledkezzünk meg felhasználásának ezen módjáról.

Alaprecept

– 1 kg csont
– kb. 4 liter víz
– 2 evőkanál almaecet
– 1 hagyma
– 2 nagy répa
– 1 db zeller felaprítva (tehetünk bele szárzellert is)
– Só, bors, zöldfűszerek

Főzés

Ha nyers csontokat használunk akkor akár előre is lehet sütni őket kb. 30 percig, kb. 180 fokon. Ha kész, helyezzük a csontokat egy nagy edénybe, és engedjük fel annyi vízzel amennyi ellepi a csontokat. Adjunk hozzá almaecetet és áztassuk így 30 percet.

Daraboljuk a zöldségeket és adjuk az alaphoz. Forraljuk fel a levest, majd vegyük takarékra. Az első 2-3 óra során szedjük le kanállal a leves tetején kialakult réteget. A marhacsontleves ideális főzési ideje 48 óra, a csirkéé 24 óra, a halat 8 órán át főzzük fedő alatt. Ha ezt az időt nem tudjuk tartani az sem baj, de próbáljuk a leghosszabb ideig főzni, például kora reggeltől késő estig. Ha kihűlt, szűrjük le, töltsük üvegekbe és fagyasztóban tároljuk.

Mihez használhatjuk a leveket?

– Simán alapléként
– Szószokhoz
– Pároláshoz
– Rostonsütéshez

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik