Otthon készült

Francia marhából készül a hamburger Kecskeméten

Gondolták volna, hogy össze lehet kapcsolni egy marhafarmot, a hamburgert és a helyi kistermelők, organikus és bio élelmiszereinek forgalmazását?

Egy kecskeméti kis delikát üzlet épp ezt tette, és nem is akármilyen sikerrel.

Az üzlet ötlete egy francia marhafajta, a chaoralis tenyésztésével indult. Az NPK Chaoralis Farm családi vállalkozásként kezdett működni, ahol a marhákat organikusan, természetes módon tenyésztik. A család beruházott egy feldolgozó üzembe, és szerették volna árulni a húst egy kicsit más formában, mint egy hentesnél. Ebből az elgondolásból született a Betti Delikátesz, ami egy hamburgerező, hentesüzlet, zöldséges és természetes, házi alapanyagokból készült kisbolt keveréke. Az vállalkozást ma már egy másik csapat menedzseli, de minden maradt a régiben: a minőség, az élelmiszerek forrásai és az üzletfilozófia.

Buci helyett paradicsom: az ellenállhatatlan diétás hamburger
Ha csak egy új receptet próbálsz ki a nyáron, ez legyen az.

Azt szeretnénk, hogy mindenki, aki igényli az egészséges, valódi élelmiszereket, azok megtalálják a számításukat nálunk. Mi adalékmentes, kézműves termékeket, bio, egészséges és tiszta élelmiszert árusítunk. Miden termékünket kézműves alapanyagokból készítjük. Kis gazdaságokból szerezzük be a lisztet, a rostos üdítőt, szörpöket. A zöldségeket is helyi termelők szállítják a hús pedig a charolais húsmarhák adják

– mesélte az üzlet egyik tulajdonosa Kovács Anita, aki maga is úgy gondolja, hogy a húsfogyasztás igenis egészséges és jót tesz a szervezetnek, ha maga az alapanyag mentes a kémiai hatásoktól, ha az állatot organikus körülmények közt tartották.

Megtudtuk, hogy az itt kapható marhahús különlegességéhez még hozzá tartozik az úgynevezett hathetes száraz érlelés. Ez dióhéjban azt jelenti, hogy hűtőkamrában, beállított hőmérsékleten és páraszinten tárolják a húsokat, ami a hat hét alatt annyit veszít nedvességtartalmából, hogy koncentrálódni tudnak az ízek, aromák.

Az üzletben mindent meg lehet vásárolni, ami a hamburgerbe kerül, a marhát, zöldséget, savanyúságot, sajtot, szószokat. Árulnak még kis szendvicseket is különleges húskészítményekkel, marhasonkával, vaddisznó, bivaly kolbásszal. Lehet kapni savanyúságokat, fűszereket, gyümölcsleveket és még gyümölcsbort, kézműves sört is.

A vállalkozás Kecskemét környékén különböző rendezvényeken, fesztiválokon is részt vesz. Szerveznek látványsütéseket, bemutatókat és workshopokat, ahol meg lehet tanulni a tökéletes steak elkészítését is.

A beszerzés során szinte mindig közvetlenül a termelőtől vásárolnak vagy maguk állítják elő az alapanyagot. Ráadásul mindezt helyben, Kecskemét környéki gazdaságokból. Így attól függetlenül, hogy az adalékmentes vagy bio alapanyagok drágábbak, versenyképesek tudnak maradni, mert a magasabb szállítási költségek, a viszonteladói árrések itt nem jelentkeznek.

Mindezek mellett pedig az üzlet minden mozdulatával az egészség felé fordul, és igyekszik senkit sem kihagyni erről az útról. Saját sütésű bucik készülnek, van tojás és tejmentes és gluténmentes változat is. A gasztrofalatkák között a vegán konyha képviselői is találnak maguknak finomságokat, a delikátesz weboldalán pedig meg is rendelhetőek az ételek.

Kívánatos, követendő minden olyan vidéki kezdeményezés, ahol a helyi termelőkre alapozva építenek ki szolgáltatásokat, reméljük egyre több ilyen vállalkozásról tudunk majd beszámolni.

Kiemelt kép: Betti Delikátesz

Nem mindegy, hogy milyen húst választunk! Ismerjük meg a finom étkek alapját
Felhasználási ötletek, prakikták kezdő és haladó konyhamestereknek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik