Otthon készült

Már amerikai éttermek is keresik a világbajnok nagymarosi csiliszószt

Gábor meglepődött, mikor megtudta, hogy a csiliszósz vb összesített pontozásában első helyen végzett.

Nagy Gábor az elmúlt években is hozott már el jó néhány kategória győzelmet, de olyat még nem élt át, hogy az összesített pontozásban is az egyik Gabko Chili legyen a világ legjobb csiliszósza. Alig telt el két nap a lousianai eredményhirdetés óta, már több amerikai étterem keresi vele az együttműködést, miközben egy hongkongi hamburgerlánc is szívesen vinné a szószát, írja a forbes.hu.

Korábban már mi is írtunk arról, hogy a Los Angelesben rendezett chiliszószok világbajnokságán a nagymarosi Nagy Gábor, alias GaBko a Zip’s Sörfőzde együttműködésével készült GaBko Chili Ale Mango Habanero szósza, gyümölcsös chiliszósz kategóriában világbajnok lett.

Világbajnok lett a nagymarosi chiliszósz
Ez a hét magyar gasztrohíre és gasztrosikere egyben.

Gábor a Forbes-nak azt is elmondta, nem olyan régen kezdte a csilizést és teljesen autodidakta módon, folyamatos kísérletezéssel csiszolta a tudását és bővítette a termőterületét. Életében először 2011-ben találkozott a csilipaprikával, méghozzá egy finnországi nyaraláson.

Egy évre rá 35 palántát nevelgetett az ablakpárkányán, majd folyamatos kísérletezésbe, kutatásba, blogolásba kezdett.

Aztán egyik dolog követte a másikat: 2013-ben elindította a csili kertész fórumot, 2014-ben már csilifesztiválokra, viágbajnokságokra járt, 2015-ben megszületett a Gabko Chili tanya Nagymaroson. 2017-ben már 1300 tő paprika termett egy új, nagyobb telken, tavaly pedig elkezdődött egy új üzem építése több millió forintos beruházással és hitelből.

Eddig is apránként építkeztem, a jövőben is ezt akarom tenni, csak azt vállalom be, amit úgy tudok teljesíteni, hogy nem megy a minőség rovására.

– mondta el Gábor.

Nemrégiben egy hongkongi hamburgerlánctól kapott megkeresést, mert jártak nála és nagyon ízlett nekik valamelyik szósza, de ez egy ideig még nehezen vállalható méretű piac. A tárgyalások azért elkezdődtek, és a friss világbajnoki cím amerikai érdeklődőket is hozott. Ezek ma inkább elméleti lehetőségek, hisz jelenleg ott tart, hogy épp készül kistermelőből céggé vagy vállalkozóvá alakulni.

Fotó: GaBko Chili fb

Még egyszer gratulálunk a megérdemelt sikerhez!

Kiemelt kép: Facebook/GaBko Chili

Ezt a 10 ételt fogyasszuk a szellemi frissességért
Mutatjuk azt is, hogy melyeket érdemes kerülni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik