Az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium jóváhagyta a laboratóriumban termesztett hús értékesítését az országban – írta a DW Global Ideas.
Az Upside Foods és a Good Meat az első két vállalat, amely befejezte a jóváhagyási folyamatot. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) tavaly novemberben már biztonságosnak ítélte laboratóriumban termesztett húsukat.
Uma Valeti, az Upside Foods vezérigazgatója szerint a jóváhagyás egy új korszakot jelez, alapvetően megváltoztatja, hogyan kerül a hús az amerikaiak asztalára.
Az élő állatokból kinyert sejteket acéltartályokban termesztik, és hasonló tápanyagokkal táplálják, mint amit az állatok fogyasztanának. Az előállított húst ezután hagyományos bordákká vagy “falatokká” formálják.
![Zöld utat kapott a laboratóriumban termesztett hús 1](https://s.24.hu/app/uploads/sites/11/2023/06/chicken-nuggets-4565342_1280.jpg)
Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének számai szerint az állattenyésztés a világ üvegházhatású gázkibocsátásának 14,5 százalékát teszi ki, ezért a laborban termesztett húst környezetbarát alternatívaként jelölik meg.
A Kaliforniai Egyetem tudósai szerint azonban az “innovatív hús” sem tökéletes megoldás. A kutatások szerint a szükséges energia és az üvegházhatású gázok a termesztett húsok termelési szakaszában jóval magasabbak, mint a hagyományos hús esetében.