Mozaik

Tilos lesz húst reklámozni egy holland városban

pixabay
pixabay
Hollandia az EU fő húsexportőre, egy főre számítva 75,8 kilogramm az éves átlagos húsfogyasztás. Cél: a karbonsemlegesség.  

Több más termék mellett betiltják a húst ábrázoló reklámokat egy holland városban – írta a The Guardian.

Kapcsolódó
Étlapokra írt üzenetekkel csökkentették a húsfogyasztást
Étlapok rövid üzenetei hatására többen választanak növényi alapú ételt egy kutatás szerint.

Haarlem lépése a fogyasztás csökkentésére irányuló erőfeszítések része, miután kiderült, hogy a hús hozzájárul a klímaválsághoz. A holland város önkormányzata ezért a világon elsőként betiltja a húsipari termékek reklámját. A közterületi reklámokat tiltó listát a múlt héten véglegesítették, de a tilalmat csak 2024-től léptetik életbe a városban.

Pixabay

A legújabb tanulmányok szerint a globális élelmiszertermelés a felelős a bolygó fűtési kibocsátásának egyharmadáért, és az állatok hústermelésre való felhasználása kétszerese a növényi alapú élelmiszerek előállítása szennyezésének.

Az Amszterdamtól nyugatra fekvő, 160 ezer lakosú városban a buszokon, a buszmegállókban, közterületen a hús mellett tilos reklámozni repülős üdüléseket, fosszilis üzemanyagokat és a fosszilis üzemanyagot használó autókat. Amszterdam, Hága és Leiden is betiltotta már a repülőutak, a benzines autók és a fosszilis üzemanyagok reklámját, de a tilalmi listára eddig a hústermékeket nem vették fel.

Pixabay

A Greenpeace egy kutatása szerint az Európai Unióban a jelenleg 82 kilogrammos fejenkénti húsfogyasztást 24 kilóra kellene csökkenteni ahhoz, hogy az EU elérje kitűzött célját és 2050-re karbonsemlegessé váljon.

Kapcsolódó
Sétáló fák járják egy holland város utcáit
Konténeres fákból alakítanak városi erdőt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik