Mozaik

Sétáló fák járják egy holland város utcáit

Floris Leewenberg és Richard Winkelmeijer
Floris Leewenberg és Richard Winkelmeijer
A helyiek örülnek a kezdeményezésnek.

Ezer darab konténeres fát mozgatnak Leeuwerden utcáin, így kívánják a lakosság figyelmét ráirányítani a városi erdők fontosságára – írta a telex.

Kapcsolódó
Méhotthonok százezreit építik meg Hollandiában
A beporzók számának 1940-es évek óta tartó csökkenését méhszállók, méhlegelők telepítésével sikerült megállítani.

A modern nagyvárosok száműzték a fákat az utcákról, terekről, a dísztéglákkal burkolt felületek szinte ontják a forróságot a nyári napokon. A klímatudósok szerint ideje visszazöldíteni a városokat, ha a jövőben élhetőbb városi környezetben szeretnénk élni. A holland Leeuwerdenben egy kísérleti projektben bebizonyították, hogy nem kell felbontani a burkolatot, gödröket ásni még akkor sem, ha egy erdőt akarunk ültetni.

Floris Leewenberg és Richard Winkelmeijer

A holland aktivisták ezer darab előnevelt fát konténerekbe ültettek, és a konténereket mozgatva, a város különböző pontjain erdőket alakítanak ki.

A konténerekbe 60-70 őshonos fajt, többek között égert, kőrist, szilt, juhart, tölgyet és fűzfát ültettek, mindegyikhez tartozik egy QR-kód, amely olyan adatokat tartalmaz, mint a faj neve, az átlagos élettartam és az előnyben részesített talajtípus. Egy talajérzékelő jelzi a városi kertészeknek, ha a fáknak vízre van szükségük. A projekt eredményeképpen akár 10-12 fokkal is hűvösebb lehet a város utcáinak levegője.

Kapcsolódó
Egymillió dollárból enyhítené a nyári forróságot Szeged
Egy pályázaton indult el a város, ahol többek között a klímaprobléma megoldására keresnek ötleteket, terveket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik