Kertünk-Portánk

Japánkertet építenek a gyulai városi könyvtár udvarán

illusztráció - pixabay
illusztráció - pixabay
A kertet a jellegzetes japán kapun, a toriin keresztül közelíthetik meg majd az érdeklődők.

Az előkészítő munkákkal és 26 tonnányi szikla, kő és kavics Gyulára szállításával megkezdődött a térségi szinten is különlegességnek számító japánkert építése a napokban a fürdővárosban. A mintegy 20 millió forintos fejlesztés részeként a gyulai Mogyoróssy János Városi Könyvtár udvarán alakítják ki a látványosságot, írta a Beol.

Kapcsolódó
Találjuk meg lelki békénket a japánkertekben
Évszázados tradíciók őrzői és a nyugalom békés, zöld szigetei.

A Japánkert Barátok Köre Egyesület tizenhárom évvel ezelőtt alakult, és már a kezdetektől törekedtek arra, hogy bemutassák a japánkertek szépségét. Hosszas keresést követően úgy döntöttek, hogy a könyvtár udvarán építik meg azt.

A japánkerteknek több fajtája van, de mindegyikben közös, hogy szigorú szabályok szerint, szabályos elrendezést követnek. A gyulai látványosság a tea- és a sétáló kert sajátos ötvözete lesz

– mondta a portálnak dr. Bartóki László, az egyesület elnöke.

A japánkertekben a növények általában örökzöldek, fenyőfélék, kevés virágzó növény található ott, kivételt képeznek például az íriszek vagy a rhododendronok. Előbbiből Gyulára is telepítenek majd. Ugyancsak hangsúlyos a bambuszok megjelenése, ami ugyancsak fontos szerepet kap majd a fürdővárosi attrakció kialakítása során.

A hangulatot és rekreációt kőlámpások és élővizes csobogó szolgálja majd. Utóbbit egy kis híd fogja összekötni a száraz patakkal.

A kertet a jellegzetes japán kapun, a toriin keresztül közelíthetik meg majd az érdeklődők.

Kapcsolódó
Csodafát nyírt az öregedő tujából a székesfehérvári hobbikertész
Jakab Karolina maga is meglepődött azon, hogy egy kis odafigyeléssel mit ki nem lehet hozni egy húszéves tujából.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik