Virágzó vidékünk

Egymillió dollárból enyhítené a nyári forróságot Szeged

Fotó: YouTube/John Feher
Fotó: YouTube/John Feher

Egymillió dolláros összeget nyerhet a Tisza-parti város a Blumberg Alapítványhoz benyújtott pályázatán, ahol a hőszigetek problémájának megoldására keresnek innovatív ötleteket, terveket – adta hírül a szeged.hu.

Ez egy teljesen új forrásszerzési lehetőség a hazai és az uniós pályázatok mellett, ezért is gondoltuk úgy, hogy részt veszünk benne

– mondta a portálnak Nagy Sándor, Szeged alpolgármestere.

Az aspiráns városoknak egy innovatív, áttörést jelentő ötleteket kell bemutatniuk a kiadott négy témakör valamelyikében: egészség és jólét, klíma és környezet, gazdasági fellendülés és inkluzív növekedés, jó kormányzás és egyenlőség.

Kapcsolódó
A közönség szobanövényeivel zöldítik be a 100 éves szegedi mozit
Ezáltal is szeretnék otthonosabbá tenni a felújított épületet.

Az első körben ötven várost választanak ki, amelyeknek pénzügyi és szakértői támogatást nyújtanak ötletük továbbfejlesztésére. A pályázat végén, a második körben tizenöt város nyerhet el egy-egymillió dollárt benyújtott ötlete megvalósítására.

Az alpolgármester elmondta, hogy Szegeden az egyetem évek óta szinte folyamatosan térképezi fel a város klimatikus viszonyait. Tudott, hogy a zöldfelület az egyik legjobb módszer arra, hogy a hőszigetjelenséget mérsékeljük, a hőterhelést csökkentsük. Ez a legolcsóbb és leghatékonyabb árnyékolás, ráadásul sok egyéb jótékony hatással is bír, hiszen esztétikus és a légszennyezettséget is megköti.

Ezért, ha sikerrel jár az ötletünk, az egymillió dollár felét a rakpart zöldítésére szeretnénk fordítani, hiszen az itt lévő hatalmas betonfelület miatt nyáron ez a város egyik legforróbb pontja

– emelte ki Nagy Sándor.

Az első ötven várost várhatóan őszig választják ki a pályázat kiírói.

Kapcsolódó
Graffiti művész állatai visznek életet a szegedi panelház szürkeségébe
Hogyan színesítsük a szürke betondzsungeleket? Fessünk bele állatokat! Egy szegedi graffiti művész már több munkájával is megmutatta az irányt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik