Életmód

Klímavészhelyzetre figyelmeztet a világ 11 ezer tudósa

Mélyreható és hosszú távú változások nélkül a világ kimondhatatlan emberi szenvedésekkel néz szembe.

Több mint 150 országból mintegy 11 ezer tudós biztosította támogatásáról azt a nagyszabású tudományos kutatást, amely szerint a világ klímavészhelyzettel néz szembe, írta az MTI.

A 40 év tudományos adataira épülő elemzés készítői szerint a kormányok nem tesznek eleget a válság kezelése érdekében.

Mélyreható és hosszú távú változások nélkül a világ kimondhatatlan emberi szenvedésekkel néz szembe

– írják a tanulmányban.

A kutatók erkölcsi kötelességüknek tartják, hogy figyelmeztessenek a veszélyek mértékére – olvasható a BBC News honlapján.

A szakemberek hat területet neveztek meg, ahol azonnali lépéseket tartanak szükségesnek a válság hatékony kezelésére.

  1. Az energia-előállítás területén sürgetik, hogy a kormányok vessenek ki olyan nagy összegű adót a szénre, amely eltántorít a fosszilis üzemanyagok használatától. Felszólítanak a fosszilis üzemanyagokat előállító vállalatok állami támogatásainak beszüntetésére, a kőolaj és a földgáz felváltására megújuló energiákkal.
    A kutatók annak a véleményüknek adnak hangot, hogy a rövid életű szennyező anyagok, mint a metán vagy a korom csökkentése által akár 50 százalékkal mérsékelhető a következő évtizedekben a rövid távú felmelegedés.
  2. A szakemberek az erdőirtás leállítását, az erdők, mezők és mangrove erdők helyreállítását sürgetik, mivel azok segítik a szén-dioxid elnyelését.
  3. Úgy vélik, hogy szükség van az étrend jelentős megváltoztatására, a növényi alapú étrendre való áttérésre, az állati termékek csökkentésére.
  4. Az élelmiszerhulladék visszaszorítását is létfontosságúnak nevezik.
  5. Sürgetik a szén-üzemanyagokra épülő gazdaságok átalakítását, és a GDP-növekedés, mint a gazdagságra való törekvés hajszolásától való elfordulást.
  6. Felszólítottak a világ népesség-növekedésének stabilizálásra, emlékeztetve arra, hogy napjainkban napi 200 ezer fővel gyarapodik a Föld lakossága.

Elismerték ugyanakkor, hogy történt előrehaladás egyes területeken, például jelentősen nőtt a megújuló energiahasználat: egy évtized alatt a szél- és napenergia felhasználása 373 százalékkal emelkedett, de az még így is eltörpül a fosszilis üzemanyagok használata mellett.

A kutatók hangsúlyozták, hogy elegük van a klímakonferenciák és tanácskozások sorozatából, amelyek nem vezettek értelmes cselekedetekhez. A növekvő globális tüntetéseket reményt keltőknek nevezték.

Bátorít minket az aggodalmak globális fellobbanása, az hogy a kormányok új politikákat fogalmaznak meg, a diákok sztrájkolnak, bírósági perek folynak és a polgárok helyi mozgalmai változásokat követelnek

– fejezték ki reményeiket.

Kiemelt kép: Pixabay

10 millió fa mozgalom: csak faültetéssel menthetjük meg a Földet
Ha mindenki elültet egy fát, talán nem lesz gond.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik