Mozaik

Megnyitották a világ első háromdimenziós nyomtatással készült acélhídját

MX3D
MX3D
Az amszterdami gyalogos híd egyfajta "élő laboratórium" lesz.

A hídba telepített szenzorok hatalmas hálózatával a londoni Imperial College kutatói mérni fogják, megfigyelik és elemzik, miként reagál a gyalogos forgalomra a 12 méter hosszú szerkezet – olvasható a Phys.org tudományos ismeretterjesztő hírportálon.

MX3D

Az összegyűjtött adatok lehetővé teszik, hogy a mérnökök, kutatók a híd “egészségét” valós időben figyeljék meg, nyomon kövessék miként változik a szerkezet és megértsék milyen kölcsönhatásban van a gyalogosokkal a 3D-s infrastruktúra.

MX3D

A szenzorokból nyert adatokat a híd “digitális ikertestvérébe” táplálják, ez a valós híd számítógépes változata. A valós híd működését összevetik “ikertestvéréével”, ami egyebek között segít választ adni a 3D-s nyomtatással készült acélhíd hosszútávú működéséről felmerülő kérdésekre, jövőbeni hasonló szerkezetek létrehozásának lehetőségeire.

MX3D

A hidat az Amszterdam vöröslámpás negyedében húzódó Oudezijds Achterburgwal-csatornán állították fel.

Korábban még nem alkottak háromdimenziós nyomtatású fémszerkezetet, amely  elég nagy és elég erős ahhoz, hogy gyalogosforgalmat bonyolítson. Teszteltük és szimuláltuk a szerkezetet és összetevőit végig a nyomtatási folyamat alatt és befejezésekor is, és fantasztikus látni, hogy végre megnyílt a gyalogosok előtt

– mondta Leroy Gardner professzor.

Kapcsolódó
3D nyomtatással készülhetnek a jövő ökoházai
Darázsfészekre hasonlító, méhkaptárszerűen felépíthető és bővíthető lakókomplexumot terveznek létrehozni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik