Mozaik

A híd, amely úgy alkot ívet, hogy csupa egyenesből áll

A legenda szerint szögek és csavarok nélkül építette Newton.

Cambridge központjában, Angliában, létezik egy fa gyaloghíd, amelynek bár Fahíd a hivatalos neve, mindenki Matematikai híd néven ismeri. Az elnevezés abból a tényből származik, hogy ez a híd kifinomult mérnöki terveknek köszönhetően ív alakúra lett építve teljesen egyenes fa részekből, írja az Atlas Obscura.

A hídról szóló legendák ugyanolyan érdekesek, mint az alakja. A Matematikai hidat a helyi mendemondák szerint Sir Isaac Newton építette fizikai példaként.

Fotó: Wikipedia.com

A mese szerint megtartotta magának a terveket és a kivitelezést, amihez nem használt szöget, anyát sem csavart. A történet szerint a cambridge-i egyetem hallgatóinak egy csoportja, vagy bizonyos változatokban az akadémikusok szétszedték a hidat annak bizonyítására, hogy Newton igenis használt csavarokat, de aztán nem tudták újra összerakni.

A valódi történet ennél hétköznapibb. A hidat William Etheridge tervezte, és James Essex építette 1749-ben, 22 évvel Newton halála után, bár a fizikus valószínűleg befolyásolta annak szerkezetét. A híd nem csavarok vagy szögek nélkül épült, bár az első építéskor az illesztésekbe vezetett vastüskék azt a benyomást keltették, mintha csak fából lenne.

Fotó: Wikipedia.com

A hídon minimális díjért át lehet sétálni, és be lehet menni az egyetem épületébe. Aki nem szeretne fizetni, a szomszédos hídról megcsodálhatja a különös szerkezetet. Vezetett hajótúrára is lehetőség van, ennek keretén belül el lehet evezni a híd alatt.

Fotó: Wikipedia.com

Kiemelt kép: Wikipedia.com

Mintha két kéz tartaná a magasba a lélegzetelállító vietnami hidat
Mintha két kőből kifaragott kéz tartaná azt a bámulatos hidat, amely a közelmúltban nyitotta meg kapuit a vietnami Da Nang környékén, írja a Bored
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik