Mozaik

3D nyomtatással készülhetnek a jövő ökoházai

Darázsfészekre hasonlító, méhkaptárszerűen felépíthető és bővíthető lakókomplexumot terveznek létrehozni.

A Mario Cucinella építészcsapata tervezte és a WASP által kivitelezett fenntartható épület környezetbarát otthon megoldást nyújthat a lakhatási problémákra. A TECLA névre keresztelt olasz házak agyagból készülnek, ami amellett, hogy újrahasznosítható, természetesen lebomló anyag, és bárhol helyben van, írja a Treehugger.

A Bologna mellett található fejlesztés a túlnépesedés és a megfizethető lakhatás problémáira keres választ. A kizárólag újrahasznosított és újra felhasználható anyagokból épülő házak a következő lépést jelentik az ökoházak piacán.

Fotó: mcarchitects.it

A 3D nyomtatással előállított TECLA épületekből darázsfészekre hasonlító, méhkaptárszerűen felépíthető és tetszés szerint bővíthető lakókomplexumot terveznek létrehozni. A kis  házak között önfenntartó gazdálkodásra alkalmas területeket hagynak, és további eszközökkel is biztosítanák a fenntartható életmódot.

A TECLA az első olyan fejlesztés, amely 3D nyomtatással építkezik helyi anyagokból, így a károsanyag-kibocsátás és szeméttermelés is nullára csökkenthető. A TECLA egy képzeletbeli város neve, és az első olyan élettér, amely több 3D nyomtató közös munkájának az eredményeként kel életre.

Fotó: mcarchitects.it

A Maker Economy Starter Kit névre keresztelt rendszer segítségével könnyedén megépíthető egy ilyen lak. Az alkotók ezzel a helyi gazdaságot kívánják fellendíteni, és növelni a lakosság elégedettségét, jólétét. A TECLA az első lépése egy nagyobb projektsorozatnak.

A cél olyan ökovárosok létrehozása, amelyek teljesen off-the-grid: az elektromos,  gáz-, víz- és csatornahálózatoktól függetlenül, önfenntartó módon működnek.

Fotó: mcarchitects.it

A kutatáshoz az SOS – School of Sustainability nyújtott segítséget. A vizsgálat során a londoni Architectural Association diákjainak segítségével a tervezők megpróbálták feltárni a hajléktalanság fő okait és hatásait.

A tervekben ezeket az eredményeket is figyelembe vették, így születtek meg ezek a házak, amelyek minden időjárási viszontagságnak ellenállnak, valamint energiahatékonyak is.

A tető problémáját úgy oldották meg, hogy az épület maga egy kupola, amely lehetővé teszi a falak és a tető ugyanazon technológiával történő elkészítését. A kupola darabokból áll össze, tehát az épület mérete korlátlan, de egy szintre korlátozódik a technika révén.

Kiemelt kép: mcarchitects.it

Egy bámulatos környezetbarát otthon egyedi technológiával
A kicsi ház a környezettudatos vidéki életmód iskolapéldája.
Olvasói sztorik