Virágzó vidékünk

Nemzetközi díjakat nyert a Kádár-kockából lett mintaház

Világviszonylatban is elismerték az egyetemisták által fejlesztett ökoházat.

Négy díjjal is jutalmazta a Solar Dechatlon egyetemi innovációs házépítő világverseny sűrije a Pécsi Tudományegyetem, a Miskolci Egyetem és az algír Blidai Saad Dahlad Egyetem konzorciumában jegyzett mintaházat, a Hungarian Nest+ (Magyar Fészek+ mintaház) projektet, írja a Szabad Pécs.

Az építészeti kategóriában 2. helyezést, energiahatékonyság kategóriában 3. helyezést ért el a pécsi és miskolci egyetemisták által újraértelmezett „kockaház” a Solar Dechatlon egyetemi innovációs házépítő világversenyen, valamint elnyerte az ÉVOSZ (Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége) különdíját és a Közösség és Fair Play díjat is.

A projekt tulajdonképpen egy alacsony költségvetésű passzív, vernakuláris elemek energiahatékony beépítésével megfogalmazott épületfelújítás, és egy, azt kiegészítő technológiai tudással ötvözött plusz energiás új épület tervezése.

 A természet nem egy hely, amit meglátogathatunk, hanem az otthonunk. E tézis kifejtése nemcsak a természetes anyagok alkalmazásában és a zöld energiák hasznosításában rejlik, hanem az épület természeti környezetbe ágyazódásában is különös hangsúlyt kap

– fogalmazták meg Kondor Tamás és Kósa Balázs építészek.

Fotó: PTE

Az előtetőre ültetett zöldtető, valamint az átriumba ültetett növényzet biztosítja az elegendő zöld életteret és az oxigént.

Olyan megoldások, ötletek kaptak elismerést, mint az épület alatt átvezetett Venturi torony, amely lehetővé teszi az épület helyiségeinek passzív légcseréjét, nyári hűtését, téli benapozását.

Egyetemisták receptje: így lehet korszerűsíteni a sátortetős családi házakat
Igény lenne rá: az országban legalább egymillió ilyen családi ház áll ma is.

A mobil naptér a déli oldalon polikarbonát tolófalával télen szoláris burokként látja el energiával az épületet, a mobil életterek kielégítőek mindenféle családi berendezkedésre, az újrahasznosított anyagokból készült okos bútorok pedig a környezettudatosságot bizonyították.

Irányvonalat mutattak hallgatóink az öröklött építészeti környezet fenntartható fejlesztésére és az energiatudatos lét kialakítására. (…) Olyan egyetemi csapatokkal versenyeztük, ahol az építészeti diszciplína a világelsők között van és egy ilyen „klubban” dolgozni, ha csak pár hét erejéig is, roppant inspiráló

– nyilatkozta Medvegy Gabriella, a PTE Műszaki és Informatikai Kar dékánja a díjak kapcsán.

Az eredményhirdetéssel csak a mintaházak versenye ért véget. A „szoláris falu” egészen szeptember 29-ig fogadja a látogatókat.

A pécsi és miskolci egyetem együttműködésében felépített HUNGARIAN NEST+ elnevezésű mintaházat a nagyközönség is megtekintheti, nagyjából a két egyetemváros közt félúton, Budapesttől nem messze, Szentendrén, július 12-től, két hónapon keresztül.

Egy bámulatos környezetbarát otthon egyedi technológiával
A kicsi ház a környezettudatos vidéki életmód iskolapéldája.

Kiemelt kép: PTE

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik