Kertünk-Portánk

400 ezer forintból épített önfenntartó miniházat

A picinyke otthon egyszerű, de tökéletesen megfelel a fiatalember igényeinek.

Egy kisebb, energiatakarékosabb otthonban való élet csak egy a fenntarthatóbb életmód felé vezető lépések közül. Emellé még párosulhat, hogy komposztálunk, saját élelmiszereket termelünk, de az esővíz gyűjtése és hasznosítása vagy az alternatív energiaforrások használata is mind alternatíva lehet.

Az élelmiszer-pazarlás elleni aktivista, Rob Greenfield nagyszerű példát mutat arra, hogy hogyan lehet átváltani a „szokásos” fogyasztói életmódról egy teljesen másfajta életmódra, írja a treehugger.

Fotó: Rob Greenfield/youtube

Rob 1500 dollárból, átszámítva 400 ezer forint körüli összegből, újrahasznosított anyagok felhasználásával épített egy apró házat Orlandóban. A konyhát kültéren alakította ki, otthoni biogáz főzőrendszert használ, a wc pedig zárt komposztáló-rendszer.

Rob 9,3 négyzetméteres apró háza egyszerű, de tökéletesen megfelel az igényeinek: a szerkezetet többnyire újrahasznosított anyagokból, például raklapokból, padlóburkolatból, maradék zsákvászonokból és bontott ablakok és ajtók felhasználásával építették. Egyszerű ágy, íróasztal és kis polc a berendezés, valamint egy energiatakarékos hűtő is üzemel benne.

Fotó: Rob Greenfield/youtube
Fotó: Rob Greenfield/youtube
Fotó: Rob Greenfield/youtube
Fotó: Rob Greenfield/youtube

A  kültéri konyha is egyszerű, ám átgondolt. A főzéshez több lehetőség közül választhat: egy napkollektor, vagy egy otthoni biogáz főzőrendszer áll a rendelkezésére. A konyha LED-izzókkal felszerelt, amelyek újratölthető akkumulátorral és hordozható napelemes tápegységgel működnek.

A vízrendszer sem bonyolult: összegyűjti az esővizet az apró otthon tetejéről egy kék tároló tartályba, használat előtt pedig leszűri.

Fotó: Rob Greenfield/youtube
Fotó: Rob Greenfield/youtube

Rob  egy „100 százalékos zárt hurkú komposztáló WC-rendszernek” nevezett rendszert is készített, ami magában foglalja a két külön WC-t: egyet a vizelethez és egy a szilárd hulladékhoz. Talán a leginkább Rob WC-papírja érdekes – valójában a Blue Spur virágból ( Plectranthus barbatus ) betakarított, lágy és jó illatú levelek, amelyeket Rob a helyszínen termel.

Fotó: Rob Greenfield/youtube
Fotó: Rob Greenfield/youtube

Természetesen az ilyen rendkívül egyszerű életmód nem való mindenkinek, Rob célja az, hogy inspiráljon, és megmutassa, hogy a kicsi, személyes fenntarthatósági döntések egyszerűen megvalósíthatóak.

Kiemelt kép: Rob Greenfield/youtube

Titokzatos házikót találtak Szombathelyen
Akár újra is éledhet, mert megérdemelné.
Olvasói sztorik