Kertünk-Portánk

Ilyen gyönyörű házakat találtunk 2018-ban Magyarországon

Van köztük vályogház, nádtetős családi nyaraló és kreatív lakókocsi is.

A vidék szépségei közé tartoznak azok a gyönyörű porták, melyek közül 2018-ban a Sokszínű Vidék is bemutatott néhányat. Összeállításunkban most megmutatunk hét házat, melyek között akad kisebb és nagyobb, színesebb és egyszerűbb, egyben viszont megegyeznek: egytől egyik gyönyörűek.

A mátraszentistváni sípályára néző, háromszintes épület a Mátra egyik legszebb panorámájával rendelkezik, második emeleti erkélyéről tiszta idő esetén látszanak a Tátra csúcsai is. A 10-16 fő elszállásolását biztosító mesés rönkházban télen a kandalló melege ejti rabul a vendégeket, nyáron pedig  a fedett teraszon kemence, grill valamint bográcsozási lehetőség kínálja magát.

Kényeztető rönkház magasodik a Mátra szívében
Van ebben minden, ami a tökéletes pihenéshez szükséges.

Áll egy takaros épület a Fejér megyei Abán, melynek kívül és belül minden porcikája a régmúltat őrzi. A múlt század harmincas éveinek végén épített, 60 centiméter falvastagságú nyári konyha és kovácsműhely Zsinkó István nagyapjáé volt, az unoka pedig nem hagyta veszendőbe menni a portát, sőt már-már muzeális értéket alkotott belőle.

Kincsként óvja nagyapja műhelyét az ékszerkovács
Gyerekkorában ivódott bele a tűz szeretete.

A Nők a Balatonért Egyesület a Balatoni Szövetséggel együttműködve hirdette meg az Év Balatoni Háza pályázatot, melyen az országos versenyen Év háza díjat nyert dörgicsei balatoni nyaraló lett az Év Balatoni Háza is. Kovács D. Barna építész kivételesen példaértékű dörgicsei lakóépülete utat mutat a pályázat céljaként megfogalmazott, hely szelleméhez hű, ugyanakkor a kor szellemében épült minőségi építészeti alkotások számára.

Az Év háza lett az Év Balatoni Háza is
A dörgicsei lakóépület hű a hely szelleméhez.

A házikó olyan volt, amilyet a kisgyerekek szoktak rajzolni. Konyha, szoba, külső kamra és korábban egy nyárikonyhának használt, de már düledező melléképület.  A Budapest környékén élő házaspárnak tíz év alatt sikerült mai állapotának megfelelően kialakítania a birtokot. Hosszában bővítették a házat, melyben terasz és fürdőszoba kapott helyet. A teljesen újjáépített melléképületből szoba-konyha-fürdőszobás garzont alakítottak ki.

Gyönyörű a Vas megyei kicsinyke faluban megvalósított vályogház-felújítás. A Zsennye díszének is beillő ház utcafronti képe adja az épület különlegességét, a homlokzatdísz láthatóan nagyon feldobja az utcafrontot és ezáltal hangulatosabbá vált a ház kívülről is.

Mesés vályogházat álmodtak meg a Vas megyei faluban
Saras vízbe áztatott kenderkötélből készültek a díszek.

A kivitelezés során ami megmaradhatott megmaradt – falak, közbenső födémek – aminek mennie kellett, ment. Így került a tetőn a pala helyére nád – alatta beépített tetőtérrel –, illetve ezen elv mentén racionalizálták az alaprajzot, melynek köszönhetően már a bejárati ajtóból a nappalin át feltárul a Balaton csodálatos látványa.

Ez a Badacsony egyik legszebb nádtetős családi nyaralója
A felújítás során nád került a pala helyére.

A remekmű a “Farkasodú” névre keresztelt különleges házikó, mely egy lovaskocsin magasodik és a ház asszonyának rejtekhelye. A lakókocsi szigetelt, abban téliesített, fatüzelésű kályha biztosítja a meleget. A Démon tanya vendégei bepillanthatnak a különleges házikó romantikájába.

Lovaskocsin magasodik egy bájos házikó az Őrségben
A kikapcsolódás tökéletes helye lett az erdő közepén.

Kiemelt kép: Mérmű Stúdió

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik