Otthon készült

Gigaméretű műhúsgyárat építenek Amerikában

Pixabay
Pixabay
A laboratóriumban tenyésztett hús ökológiai lábnyomának mérete egyelőre még nem tisztázott, az látszik, hogy a „vágásmentesnek” is nevezett termék alternatívája lehet a hagyományos állattenyésztéssel termelt húsnak.

Egy izraeli vállalat elkezdte építeni a világ legnagyobb húsgyárát az egyesült államokbeli Wilson városában – írta a Rakéta.

Bár a sejtmérnöki tudomány segítségével tenyésztett hús egyelőre csak Szingapúrban engedélyezett, az izraeli cég nem sokat tétlenkedett. A Believer Meats közel 20 ezer négyzetméteres gyár építését kezdte meg.

A tízezer tonnás termelési kapacitással a létesítmény a maga kategóriájában a legnagyobb lesz a világon. Az óriás húsgyár megépítése 123 millió dollárba kerül.

Pixabay

Az izraeli vállalat nem az első, ami közvetlenül állatok sejtjeit felhasználva növesztett hús gyártását és forgalmazását tűzi ki célul: az amerikai székhelyű Upside Foods az Egyesült Államokban elsőként kapta meg az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi hatóság jóváhagyását 2022 novemberében.

Bár az engedély egyelőre a saját gyártású csirkehúsra vonatkozik, úgy tűnik, a húsgyártás az elkövetkező évek felemelkedő iparágai közé lép az országban. A szakemberek szerint idővel a tenyésztett hús alapvetően megváltoztathatja a hústermelési módot a bolygón, és a takarmánytelepek és a vágóhidak helyét idővel a tenyésztett hús “gyárak” veszik majd át.

A laboratóriumokban előállított hús ára mindamellett igencsak borsos, egy 2013-ban bemutatott, tenyésztett marhahúsos pogácsa például több, mint 300 000 dollárba került, és előállításához 2 évre volt szükség.

Kapcsolódó
Tilos lesz húst reklámozni egy holland városban
Betiltják a húsreklámokat a hollandiai Haarlemben.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik