Virágzó vidékünk
Debrecen, 2013. október 26.
Hatökrös szekeret hajtanak a Szent Dömötör-napi behajtási ünnepen Hortobágyon 2013. október 26-án. A hideg idõ közeledtével a Hortobágyon, a régi népszokás hagyományait követve a pásztorok és jószágaik egyaránt a télre készülõdnek, az állatokat behajtják a pusztai legelõkrõl a téli szálláshelyükre.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Turisták is bejárhatják a magyar szürkék egykori hajtóútját

A magyar szürke marhák egykori hajtóútja mentén 12 települést érintő, három tematikus turisztikai útvonalat alakítanak ki Hajdú-Biharban.

A hagyományokra épülő hajtóutak menti turisztikai fejlesztés olyan helyi értékeket is bemutató program lesz a megyében, amiért érdemes összefogniuk a településeknek.

A három tematikus „hajdúutat” Debrecen-Hajdúböszörmény-Hajdúdorog-Hajdúnánás, Hajdúböszörmény-Balmazújváros-Nagyhegyes-Hajdúszoboszló-Nádudvar-Püspökladány, és Hajdúböszörmény-Hortobágy-Egyek-Tiszacsege települések érintésével alakítják ki.

Hortobágy, 2014. október 4.
Tenyészbikák a hortobágyi Pusztai Állatparkban rendezett szürkemarhabika-vásáron és tenyészszemlén 2014. október 4-én. Az árverésen a harmadéves, a fajta jellegének megfelelõ és több minõsítésen is átesett, a hortobágyi pásztorok által felnevelt tenyészbikákra lehetett licitálni.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Egykor számos csárda, fészer, pihenőhely volt a hajtóutak mentén, ahol most a tervek szerint az ősi népi mesterségeket is befogadó bemutatótereket alakítanak ki, s hozzáigazítják a kerékpárút fejlesztéseket – írta az MTI.

Őshonos állatok

Hajdúnánás 24 ezer hektáros térsége például egykoron vízjárta terület volt, ahol nagy hagyománya volt a legeltetéses állattartásnak. A helyi önkormányzatnak ma saját szürkemarhái és bivalyai vannak, és 20 környékbeli gazdával összefogva ismét több száz őshonos állat legel a város határában.

 

Kommentek

This picture taken on November 8, 2016 shows Andatu, a Sumatran rhino, one of the rarest large mammals on earth, at the Rhino Sanctuary at Way Kambas National Park in eastern Sumatra. - There are no more than 100 left on the entire planet and Andatu -- a four-year old male -- is one of the last remaining hopes for the future of the species. He is part of a special breeding programme at Way Kambas National Park in eastern Sumatra that is trying to save this critically endangered species from disappearing forever. (Photo by GOH CHAI HIN / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.