Virágzó vidékünk

Turisták is bejárhatják a magyar szürkék egykori hajtóútját

A magyar szürke marhák egykori hajtóútja mentén 12 települést érintő, három tematikus turisztikai útvonalat alakítanak ki Hajdú-Biharban.

A hagyományokra épülő hajtóutak menti turisztikai fejlesztés olyan helyi értékeket is bemutató program lesz a megyében, amiért érdemes összefogniuk a településeknek.

A három tematikus „hajdúutat” Debrecen-Hajdúböszörmény-Hajdúdorog-Hajdúnánás, Hajdúböszörmény-Balmazújváros-Nagyhegyes-Hajdúszoboszló-Nádudvar-Püspökladány, és Hajdúböszörmény-Hortobágy-Egyek-Tiszacsege települések érintésével alakítják ki.

Fotók: MTI

Egykor számos csárda, fészer, pihenőhely volt a hajtóutak mentén, ahol most a tervek szerint az ősi népi mesterségeket is befogadó bemutatótereket alakítanak ki, s hozzáigazítják a kerékpárút fejlesztéseket – írta az MTI.

Őshonos állatok

Hajdúnánás 24 ezer hektáros térsége például egykoron vízjárta terület volt, ahol nagy hagyománya volt a legeltetéses állattartásnak. A helyi önkormányzatnak ma saját szürkemarhái és bivalyai vannak, és 20 környékbeli gazdával összefogva ismét több száz őshonos állat legel a város határában.

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik