Virágzó vidékünk

Megünnepelték a gepárdok napját Nyíregyházán

A jeles ünnepen a gepárdok ingyen léphettek be az intézménybe, és szabadon sétálhattak.

Mielőtt bárki valamilyen horrorra gondolna, íme az igazság: azoknak nem kellett belépőt vásárolniuk, akik gepárdnak festették ki magukat, vagy gepárdmaszkot viseltek.

Fotó: Facebook/Nyíregyházi Állatpark
Fotó: Facebook/Nyíregyházi Állatpark

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) december 4-ét a nemzetközi gepárdnapnak nyilvánította. Ebből az alkalomból a namíbiai Gepárd Fajmegőrzési Alapítvány (Cheetah Conservation Fund) felhívást tett közzé a jeles nap népszerűsítéséért – írta az MTI.

Fotó: Facebook/Nyíregyházi Állatpark
Fotó: Facebook/Nyíregyházi Állatpark

A Nyíregyházi Állatparkban „vették az adást.” Jelenleg három nőstény gepárdot tartanak, ezért az intézmény a fajmegőrzés és az oktatás szempontjából is fontosnak tartotta a nemzetközi kezdeményezéshez történő csatlakozást. A park ezen a napon még hivatalos közösségi oldalának borítóképet is megváltoztatta, és az oldalon minden órában számos érdekességet tett közzé az ikonikus állatról.

A leggyorsabb szárazföldi emlős

A macskafélék családjába tartozó ragadozó eredetileg egész Afrikában elterjedt, Ázsiában az Arab-félszigettől India déli részéig élt. A IUCN vörös listája szerint a gepárd afrikai alfaja sebezhető státuszú, az ázsiai alfaja pedig kihalóban van. Afrikában is mindössze tízezer egyed él belőle a szabad természetben. A gepárd a leggyorsabb szárazföldi emlős, sebessége rövid távon elérheti akár az óránkénti 110-120 kilométeres sebességet is. A többi macskafélétől nyúlánk testalkata, hosszú lába, viszonylag kis feje és félig visszahúzható karmai különböztetik meg. A teljesen vissza nem húzható karmok nagyobb kapaszkodási lehetőséget biztosítanak nagy sebességnél, illetve segítenek a gyorsulásnál és a manőverezésben.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik