Virágzó vidékünk

Vonyarc Marina névre keresztelték a Balaton új vitorláskikötőjét

97 férőhelyes a kikötő, melyhez másfél kilométeres kerékpárút csatlakozik.

A hajdani zagytér átalakítása során helyi vállalkozók több mint 100 ezer köbméternyi föld megmozgatásával alakították ki a Balaton egyik legmodernebb vitorláskikötőjét Vonyarcvashegyen, amely elektromos hajókat is fogad – írta az MTI.

Az önkormányzat projektjeként valósult meg a kikötőhöz csatlakozó, kivilágított kerékpárút, mely kiemelt bringapontként is funkcionál majd, pihenési, szervizelési, fürdési lehetőséget biztosítva a kerékpározóknak.

A Vonyarc Marina névre hallgató kikötő eredetileg a szomszédos Balatongyörökön épült volna meg, hasonló finanszírozással.

Már a támogatási szerződést is aláírták 2013 elején, de ezt követően kiderült, hogy a település vezetése hiába akarta, a falu lakossága nem támogatja a beruházást. A projektet végül a szomszédos Vonyarcvashegy fogadta be egy évvel ezelőtt, felajánlva hozzá három hektárnyi területet egy part menti felhagyott zagytérből.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A fákkal, növényekkel teli, lápos terület jelentős részén talajjavítást végeztek, egy öblöt kialakítva az új kikötőnek.

A projekt részeként 62 napelemes kandelábert is telepítettek, továbbá pihenőhelyet alakítottak ki.

A településnek a területtel további tervei is vannak. Egyebek között szeretnék Balatongyörök parti részével összekötni, annak sétányához csatlakozva, egy másik részén pedig a horgászturizmust kívánják fejleszteni.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik