Virágzó vidékünk

Életet adnak a földnek, és teherbiciklivel is házhoz viszik a zöldséget

A Zsámboki Biokert alapítói közel két évtizedes gyakorlattal rendelkeznek a helyi ökológiai termékek termelésében, így méltán mondhatjuk, „tudnak valamit”. Életük, működésük nyitott könyv, köszönhetően annak, hogy mindennapjaikat szívesen mutatják be az érdeklődőknek, termékeiket több háztáji, köztük budapesti piacon rendszeresen árusítják.

Fotó: Facebook/Zsámboki Biokert
Fotó: Facebook/Zsámboki Biokert

A gazdaság megalakulása vezetőjükhöz, a hazai biokertészkedés egyik úttörőjéhez, az angol származású Matthew Hayes nevéhez fűződik. A korábban filmesként dolgozó férfi – miután magyar hölgyet vett feleségül – 1995-ben érkezett hazánkba, és 1997-ben a Gödöllői Egyetem tangazdaságában kezdte a biogazdálkodást.

Fotó: Facebook/Zsámboki Biokert
Fotó: Facebook/Zsámboki Biokert

A Zsámboki Biokert 2010 óta működik, ahol 3,5 hektáron gazdálkodnak környezetbarát módon szabadföldi zöldségparcellával, extenzív fóliasátrakkal és gyümölcsössel. A biogazdálkodással visszahozták nagyapáink korának emlékét: a művelés kézi erővel zajlik, igyekeznek minimalizálni a gépi munkavégzést, így a szántást például a paraszti hagyományokhoz hasonlóan lóval végzik. Baromfiállományuk jelentős, a trágyát a művelésbe visszaforgatják.

Fotó: Facebook/Zsámboki Biokert
Fotó: Facebook/Zsámboki Biokert

Hatalmas erő a saját föld, ami megfogja az embert

Több hitelesített biotermékük ismert, melynek értékesítésére – a piacozás mellett – saját fejlesztésű dobozrendszert üzemeltetnek. Ennek lényege, hogy az idénynek megfelelő termésből egységdobozokat állítanak össze, melyeket budapesti és gödöllői közeli értékesítési ponton adnak át a vásárlóknak, illetve úgynevezett „teherbiciklis” szállítást is a főváros területén. A dobozrendszer üzemeltetése nagy logisztikai feladat, hiszen a zsámbokiak alapvetően termelők, nem kereskedők.

Fotó: cargonomia.hu
Fotó: cargonomia.hu

Állandó alkalmazottaik mellett idénymunkások és egyetemisták is dolgoznak a gazdaságban, mert céljuk, hogy minél több embert bevonjanak  az ökológiai termesztés rejtelmeibe.

A biogazdálkodás a legtermészetesebb módja a növények termesztésének, melynek lényege, hogy maximalizáljuk a talajt és a földet körbevevő életformák vitalitását. Egészséges földön egészséges növények teremnek, ami később egészséges ételként kerül az asztalra, így fenntartható életet tudunk biztosítani – vallja a biokert csapata.

Akik Zsámbokon serénykednek, elkötelezettséggel és szeretettel dolgoznak együtt a földeken.  Mindannyiuknak nagyon fontos, hogy minőségi árut termesszenek, minél kevesebb kárt okozva környezetünknek. E megfontolásból például a fóliasátrak fűthetővé tétele szóba sem jöhet.

Fotó: Facebook/Zsámboki Biokert
Fotó: Facebook/Zsámboki Biokert

Bár Matthew Hayes, a környezetbiológus végzettségű vezető biogazdász mindig a filmiparban akart dolgozni, Londonban bele is vágott, de kiderült, hogy az nem az ő világa.

Hamar kiszálltam a filmiparból, és egy másik, engem nagyon érdeklő terület, a biogazdálkodás felé fordultam. Nem valószínű, hogy visszatérnék Angliába, a saját föld, amin dolgozunk, hatalmas erő, ami nagyon megfogja az embert – mondta egy korábbi interjúban a gazda.

A Zsámboki Biokertet látva és megismerve nem is csodálkozhat az ember Matthew Hayes döntésén, aki az alábbi videóban rövid bemutatja munkájuk egy szegletét – természetesen magyarul.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik