Virágzó vidékünk

Citrom terem egy somogyi kiskocsmában

Az udvaron tartott növényt kereken guruló ládában tartják, és ha beáll a rossz idő, egyszerűen betolják az italmérésbe.

Hetven-nyolcvan citrom termett januárra a kaposgyarmati kiskocsma fáján – írta a sonline.hu. Gazdája, Lővi Vilmosné szerint a citromfa szereti a kocsma klímáját, mert elég fényt kap, és nincs túlfűtve a helyiség.

34 éves a fa, még anyósoméktól kaptuk, azóta istápoljuk – mondta a lapnak a hölgy. – Fél kilós citrom is beérett már rajta. Fogyasztjuk is a termést, ég és föld az ízek közötti különbség, ha egy bolti citrommal hasonlítjuk össze.

Ha a fa levelét megdörzsölik, az citromillatot áraszt, így a hideg téli napokon mediterrán hangulat uralkodik az ivóban. A növény egyébként különösebb odafigyelést nem igényel. Óvni kell a levéltetvektől, mert akkor egyenként kell lemosni a leveleit.

Így gondozzák a kaposgyarmati citromfát

A kaposgyarmati citromfa évente egyszer pétisós tápoldatot kap, ősszel metszik, időközönként felszíni talajcserét végeznek – utóbbit azért, hogy tovább virágozhasson a citromfa. A fa két évente hoz termést.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.