Virágzó vidékünk

Guinness-rekord! Hazánkban készült el a világ legnagyobb könyve

A könyv mérete 4,18 x 3,77 méter. A 346 oldalas „monstrum” 1420 kg-ot nyom.

Szinpetriben, az Aggteleki Nemzeti Park területén található picinyke faluban látható a világ legnagyobb könyve, melyet Guinnes-rekordként tartanak nyilván. A Jósva patak fölött magasodó vízimalomban kiállított alkotás újra megtekinthető – olvastuk a legnagyobbkonyv.hu portálon.

A „Törékeny természeti örökségünk” című könyv 13 marha bőréből készült.

Borítója alá akár oda is állhatunk, hiszen a könyv kinyitott állapotban, a mennyezethez rögzítve tekinthető meg. mely a Jósva patakra épült. A borítón egy szalamandra, az Aggteleki Nemzeti Park címerállata található, oldalain pedig a cseppkőbarlangokról ismert térség történetéről, látványosságairól, élővilágáról, természeti kincseiről olvashatunk.

Fotó: © legnagyobbkonyv.hu
Fotó: © legnagyobbkonyv.hu

A könyvben lapozni nem egyszerű feladat: egy lap – mely súlyánál fogva sérülékeny – átfordításához 5-6 ember minden erejére szükség lenne.

A könyvet a tapétaüzemet működtető Varga Béla és papíripari mérnök fia, Varga Gábor álmodták meg és készítették el két év alatt. A könyv elhelyezése nagy kihívás volt, mert a vízimalom épülete helyi műemlék. Ezért az épület mennyezetét úgy bontották meg, hogy kinyitható legyen, így ezen keresztül emelték be a könyvet a kiállító terembe.

A könyv 2010-ben készült el, és egy rövid „technikai szünetet” követően újra megtekinthető.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik