Virágzó vidékünk

Fényárban pompáznak majd a várak a Medvesi Fotós Maratonon

Nem alszanak téli álmot a program szervezői. Eldőlt, hogy a 2016-os rendezvényre június 3-5 között kerül sor.

Újra 48 órán kattognak majd nonstopban a fényképezőgépek Salgótarján környékén, Európa első határon átnyúló, immár az UNESCO Globális Geoparkok közé választott Novohrad-Nógrád Geopark területén.

Fotó: Berendi Tibor
Fotó: Berendi Tibor

Hazánk egyik legváltozatosabb és legszebb tája

A Medvesi Fotós Maraton nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát, melyen elsősorban a természetfotósok hódolnak kedvenc időtöltésüknek. A cél a geopark népszerűsítése, melyhez minden adott: a Medves hazánk egyik legváltozatosabb és legszebb tája, klímája szubalpin, élővilága változatos, a sziklák látványosak, az emberek barátságosak, a napnyugta fenséges, a táj lenyűgöző.

Fotó: Gecse Lászlóné
Fotó: Gecse Lászlóné

Lesz asztrofotós workshop

A sok visszatérő fotós tudja is ezt, hiszen több százan jelezték részvételüket a „régiek” közül, és újak is akadnak szép számmal. Egyiküknek sincs akadály, mert tudják, hogy a fotós maraton idején napnyugta után kivilágítják Salgó és Somoskő várait, ezúttal asztrofotós workshopot is rendeznek, a fotósoknak páncélos lovagok állnak modellt, és a környéket jól ismerő önkéntesek vezetik el őket a legszebb kilátást nyújtó helyekre.

Fotó: Karikó Orsolya
Fotó: Karikó Orsolya

Invitáló

“Egyedülálló tájkép fogad majd benneteket a Medvesen. Két középkori vár romjai egy fotón! Szervezünk majd ide egy hajnali túrát, hogy Te is lefotózhass egy kattintással két várat.
Megteheted ezt például egy kilátóból. Felkapaszkodsz arra, mert az erdő egyébként takarja a kilátást.
Felmegyünk majd a kőbánya tetejére. Keskeny, nagyon keskeny a benyúló sziklanyelv, ahová mindenképpen be kell menned. Csupán 1 méter széles. Ott állsz majd a sziklán, előtted és melletted mindkét oldalon 30 méter mélység. Ez már egy másik fotó lesz.

Fotó: Ferenczi Csaba
Fotó: Ferenczi Csaba

De mi lenne, ha nem te állnál itt, hanem egy kollégád, és te fotóznád őt a várak előtt? Ez is egy opció.
Végiggyalogolsz a bányaudvar tetején. Átcsúszol a bokrokon, erősen kapaszkodsz, és mielőtt tovább csúsznál a 30 méteres mélységbe, a lábaddal kitámasztod magad az egyik galagonyabokor tövénél. De fotózni jöttél, ezért kezeddel el kell elengedned a biztonságos kapaszkodókat, hogy elő tudd venni a gépet. Most már csak a kis galagonyában bízhatsz, talán jó erős a gyökere, bár a talaj köves.
Lenyomod a gombot – és már nem is érdekel a mélység.

Fotó: Ribényi Csaba Alfonz
Fotó: Ribényi Csaba Alfonz

Itt a helyed! Gyere el június 3-5-én a Medvesi Fotós Maratonra!”

Ahol az utak macskaköveit faragták

Az Észak-Magyarországon található Medvesen, a terület méretéhez mérve a legsűrűbb hazánkban a középkori várromok aránya, itt található Közép-Európa legnagyobb bazaltfennsíkja. A Karancs vidékével ezt a tájat tartják a palócság központjának. Az 550 méter magasságban húzódó fennsík alföldi pusztára hasonlít, a mélybe lefutó völgyek kárpáti jellegű területek, a magas hegységekre jellemző élővilággal. Itt voltak Magyarország legmagasabban fekvő szénbányái, itt faragták a macskaköveket, amelyekkel Budapest utcáit is fedték a 19. században. Itt ered a Zagyva és a Tarna.

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik