Virágzó vidékünk

A jövőben okostelefonnal szűrhetik ki az ál-őstermelőket

Megszüntetheti a visszaélés lehetőségét az idén bevezetett új, kártyaalapú őstermelői igazolvány.

Megszüntetheti a visszaélés lehetőségét az idén bevezetett új, kártyaalapú őstermelői igazolvány.

Jól jár a termelő és a vásárló is

Az elektronikus felületnek köszönhetően a hatóság sokkal könnyebben ellenőrizheti az érintetteket, és a hamarosan elkészülő alkalmazással a termelők egymást figyelve szűrhetik ki azokat, akik őstermelői igazolvánnyal nagykereskedésből származó árut értékesítenek. Az idén bevezetett digitális rendszer célja az adminisztráció csökkentése mellett az, hogy megkönnyítse az ellenőrzéseket, és segítsen kiszűrni az á-lőstermelőket – írja a Vidékért Magazin.

A standokon kihelyezett igazolványszámok alapján mindenki meggyőződhet arról, hogy az adott termelő milyen termékekkel foglalkozik. Ha kiderül, hogy őstermelői regisztrációjakor például csak a barack- és burgonyatermesztést jelölte meg, akkor jogosan kételkedhetünk, hogy az esetlegesen egyéb, kínált áru honnan származik.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke tájékoztatása szerint az elektronikus kártyát öt évre kapják a termelők, a papíralapú rendszerhez hasonlóan azonban évenként érvényesíteni kell. Az agrárkamarának mintegy 340 ezer őstermelőről van tudomása, az idén eddig 140 ezren hosszabbították meg az igazolványukat. Bár ebben az évben még március huszadikáig van módjuk az őstermelőknek visszamenőlegesen az igazolványok érvényesítésére, jövőre ez a lehetőség megszűnik.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik