Virágzó vidékünk

Dukátért is vehetünk aszút Tokajban

Mádon bejelentették a Tokaj-hegyaljai térség huszonhét településén használható helyi pénz hivatalos forgalomba helyezését.

Tokaji Dukát a Soproni Kékfrank, a hajdúnánási Bocskai-, illetve a Balatoni Korona után negyedikként jött létre, mint kis közösségi pénzhelyettesítő utalvány az országban, névértéken lehet váltani, azaz árfolyama a forintéhoz kötött.

Másfél éve merült fel a gondolat néhány lokálpatriótában, hogy milyen jó lenne, ha Tokaj-Hegyaljának is lenne helyi fizetőeszköze, hiszen a legnagyobb előnye az, hogy értéke helyben marad és emellett közösségépítő hatással is bír – írta a hegyalja.info.

tokajidukat2 A helyi fizetőeszköz bemutatóján elhangzott: az idei év célkitűzése az, hogy mindenki elkezdje a sajátjának érezni a térségben a dukátot, és minél több elfogadóhely csatlakozzon a programhoz.

Mi a helyi pénz?

A helyi pénzek általában a helyi önkormányzatok, területfejlesztési szervezetek és valamely pénzintézet együttműködésével kerülnek forgalomba. A kibocsátók célja jellemzően a helyi pénzforgalom felgyorsítása, a tőke helyben tartása, emellett a fizetőeszköz egyfajta turisztikai attrakcióvá is válhat. Ezek a jogilag utalványnak számító készpénz-helyettesítő fizetőeszközök csak korlátozottan használhatóak fizetésre, mivel zárt körben használják őket: az akcióhoz csatlakozó helyi vállalkozások termékeiért és szolgáltatásiért lehet fizetni velük, így a jelenlegi szabályozási környezetben nem engedélykötelesek.

2013-ban egyébként az akkori három térségi fizetőeszköz – Balaton, Hajdúnánás, Sopron – képviselői megalakították a Helyi Pénzek Szövetségét. Nem kell jósnak lenni, hogy várhatóan társul hozzájuk Tokaj-Hegyalja is.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik