Virágzó vidékünk

Matula bácsi ad elhajlási engedélyt a Robinson-szigeteken

Ezen a területen nem járnak kannibálok, de az év minden hónapjában nagy a nyüzsgés.

Szécsény mellett, az Ipoly folyó árterében található az a vadregényes táj, melyre helyi lokálpatrióták megálmodták a Robinson-szigeteket. Távol a virtuális mindennapok és a számítógépek világától testnek és léleknek is feltöltődés, ha ezt a miliőt választja kikapcsolódása helyszínéül.

Tíz hektár a felhőtlen kikapcsolódásra

A kilencvenes évek elején helyi vízügyi szakemberek adták az ötletet, hogy a szécsényi sóderbánya tavat az Ipollyal összekötő csatorna gátjaival védett területen létre lehet hozni egy 160 hektáros vizes élőhelyet, melyből a hasznosítható terület 65 hektár nagyságú. A lehetőségeket, a térség turisztikai kínálatát felmérve a tulajdonosok úgy döntöttek, hogy – a földterület tulajdonjogi rendezése után – tíz hektáron létrehoznak egy felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt elfoglaltságot kínáló szabadidőparkot.

robinson5

Idősebb Varga Béla, a Robinson-szigetek mindenese, a tógazda – akit itt Matula bácsiként ismernek – így emlékezett a kezdetekre:

Nagy munka volt a terület egységesítése, a holtágak és az árkok mélyítése, a horgásztavak kialakítása, nem beszélve arról, hogy az infrastruktúra kialakítása, s magának a „szigetcsoportnak a berendezése” sem ment egyik napról a másikra. Mára azonban teljes kényelmet kínálunk. Ahogy fogalmazni szoktam, nálunk Defoe: Robinson Crusoe című regényének egyik főhőse, Péntek szombaton és a hét többi napján is jól érezné magát.

Való igaz, minden adott a kellemes időtöltéshez. Horgászoknak és az aktív pihenésre vágyóknak ideális a terep. A táborban 35 darab fűthető faház és két közösségi ház, sátorverésre kijelölt terület szolgálja a természetes életmódot kedvelőket tűzrakó- és bográcsozó-helyekkel.

Átleshetnek Szlovákiába

robinson3

A kisgyermekeket fa játszóterek, a tiniket strandröplabda-pálya várja, a tíz méter magas kilátóból pedig „átleshetnek” Szlovákiába is. A holtágak és árkok mélyítésével létrehozott két darab, összesen 3,5 hektár vízfelületű horgásztó kiválóan alkalmas kenuzásra, csónakozásra és vízbiciklizésre. A tábort minden irányból víz veszi körül, így ez egy zárt, idegenek által nem megközelíthető, biztonságos terület.

Horgászvizünk kiváló csukaállományának és vadregényes vizének köszönhetően kivívta az ország egyik legjobb pergető helye címet – említi a helyi Matula bácsi. – Halállományunk a csuka és harcsa mellett pontyból, amúrból valamint keszegfélékből tevődik össze, így tehát mind a békés, mind pedig a ragadozó halas horgászat szerelmesei számára ideális helyszín.

robinson7

A pecások mellett iskolai osztályok, munkahelyi közösségek, civil szervezetek csoportja is gyakori vendégek a Robinson-szigeteken. Örömükre népszerűek a nyári táborok, melyek során kézműves foglalkozásokat szerveznek a fiataloknak, de igény szerint lehetőség van lovaglásra, íjászkodásra, az esti órákban pedig akár egy „csillagfényes” diszkóra, vagy karaoke-showra. Nógrád megye nevezetességei közül a világörökségi Hollókő és az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület alig húsz-húsz kilométerre fekszik a Robinson-szigetektől, ezek meglátogatását mindenkinek javasolják.

Elhajlási engedélyt biztosítanak

Sok cég rendezett már nálunk csapatépítő tréninget – folytatja a tógazda. – Ezen alkalmakkor nem csupán a teljes programot szervezzük meg, hanem egyúttal gasztronómiai kalandot is kínálunk ételspecialitásokkal és borkóstolókkal. Utóbbihoz – az elfogyasztott ital mennyiségének függvényében – a magunk részéről biztosítjuk az elhajlási engedélyt. A Robinson-szigeteken rendezett csapatépítés azért is emlékezetes a résztvevők számára, mert a természet lágy ölén az egész terület a vendégek birtoka néhány napra.

Saját szigetet kínálnak

A területen több – 1500-2500 négyzetméteres – privát, úgynevezett VIP-félszigetet alakítottak ki, amelyek saját csónak lejáróval, grillezővel, hintaágyakkal, 50 négyzetméteres fedett terasszal, party-sátrakkal és személykocsi beállójával a céges, baráti, családi rendezvények háborítatlan lebonyolítását szolgálják.

Mindezeket látva, a helyi Matula bácsit meghallgatva, csak megerősíthettem az öreg által elmondottakat: itt bizony Péntek szombaton, de feltehetően a hét minden napján jól érezte volna magát.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik