Virágzó vidékünk

Újabb látnivalóval bővült Szendehely-Katalinpuszta

Félmilliárd forintos turisztikai beruházást, kerti kisvasutat, kilátót, szálláshelyeket adtak át a Nógrád megyei Szendehely-Katalinpusztai Kirándulóközpontban.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az ünnepségen kiemelte, az állami és magán erdőgazdaságok soha nem látott mértékben vállaltak az elmúlt hat évben közjóléti, turisztikai fejlesztéseket. Ennek köszönhető, hogy folyamatosan nő az erdők látottsága, tanösvények, turistautak, erdei iskolák, erdei vasutak, kerékpárutak, kilátók nyújtanak egyre több és jobb lehetőséget a kikapcsolódáshoz- tájékoztatott az MTI.

Fotó: Komka Péter/MTI
Fotó: Komka Péter/MTI

A korábbi fejlesztéseket követően a kirándulóközpont kétszer is az év ökoturisztikai létesítménye lett.

A kirándulóközpont beruházását a balassagyarmati székhelyű Ipoly Erdő Zrt. valósította meg. Kiss László vezérigazgató elmondta, a zrt. 65 ezer hektár állami tulajdonú erdő kezelőjeként kiemelt jelentőséget tulajdonít a közjóléti feladatok ellátásának. A Nyugattól keletig a nógrádi erőkben program keretében már kilátóvá alakították át a Csóványosi mérőtornyot, kiépítették a Somoskői Látogatóközpontot.

 A most átadott fejlesztések között van a 250 férőhelyes parkoló, a Börzsöny és Nógrád megye kulturális, turisztikai vonzerőit bemutató, bejárható látványtérkép, a Csóványosi kilátó kicsinyített mása.

Bővültek a játék- és szálláslehetőségek, megépült az információs pont. A program beruházásait 550 millió forintból valósították meg, a 350 milliós európai uniós támogatást 200 millió forintos saját forrással egészítette ki az Ipoly Erdő Zrt.

Fotó: Komka Péter/MTI
Fotó: Komka Péter/MTI

Balla Mihály,  a térség országgyűlési képviselője elmondta, turisztikai létesítményt, egyben közösségi teret is átadnak a Nógrád megye turisztikai kapujának tekinthető Katalinpusztán.  A Nógrád megyei településen megállapodást írtak alá az erdei kisvasutak népszerűsítéséről a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Közlekedési Hatóság és az Országos Erdészeti Egyesület vezetői.

A katalinpusztai központban – ahová évente 40-50 ezer ember látogat el – a korábbi, első ütemben erdei iskolát, játszóteret, foglalkoztatókat építettek.

052082cd821675f1d82d34abaf1e6669

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik